Ce avantaje are asigurarea medicală la stat

Ce avantaje are asigurarea medicală la stat

Ai dreptul să schimbi medicul de familie o dată la şase luni şi să faci în fiecare an o serie de analize gratuite.

Asigurarea de sănătate vă garantează, teoretic, servicii medicale şi analize de sânge nelimitate, atât timp cât doctorul le consideră necesare, în funcţie de afecţiunile de care suferiţi. Mai mult, aveţi posibilitatea de a schimba casa de asigurări de câte ori doriţi.

Medicul de familie, în schimb, se poate schimba la minimum şase luni. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti aduc lămuriri despre ce înseamnă să fiţi asigurat la stat, de ce servicii beneficiaţi şi cum puteţi verifica dacă angajatorul plăteşte asigurarea de sănătate.

Cum verificaţi dacă angajatorul vă plăteşte impozitele

Toţi românii sau străinii care locuiesc în România, cu vârsta peste 26 de ani, sunt obligaţi de lege să plătească asigurarea de sănătate. De regulă, plata asigurării de sănătate este făcută de către angajator pentru angajat.

„Dacă o persoană vrea să verifice dacă angajatorul i-a plătit asigurarea nu se poate adresa casei, ci Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). La noi nu vin decât liste nominale cu angajaţii care plătesc, banii se virează la ANAF“, menţionează Cristina Călinoiu, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB).

Avocaţii, notarii, medicii sau arhitecţ ii, adică persoanele cu profesii liberale, sau cei fără serviciu au posibilitatea să-şi plătească singuri asigură rile de sănătate, la orice casă judeţeană. „Casa judeţeană la care vă afiliaţi nu trebuie să fie cea cu care are contract medicul de familie“, subliniază Cristina Călinoiu. Mai exact, medicul de familie, casa de asigurări de sănătate şi domiciliul dumneavoastră se pot regăsi în localităţi diferite. Singura condiţie este să vă asiguraţi transportul până la medic sau casă de câte ori este nevoie.

Fără asigurare nu vă puteţi alege medic de familie Numai după ce aţi plătit asigurarea de sănătate veţi fi primit pe lista unui medic de familie. „Înscrierea la medic se face pe baza cărţii de identitate şi a dovezii calităţii de asigurat: o adeverinţă de la locul de muncă cu care asiguratul trebuie să se ducă la casa de asigurări să o vizeze“, subliniază medicul Doina Mihăilă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie.

Dacă vreţi să vă schimbaţi medicul de familie, trebuie să aşteptaţi şase luni de la înscrierea pe listele doctorului actual. Lista cu medicii de familie se poate găsi pe site-urile caselor de sănătate. Deşi, legal, noul medic de familie ar trebui să transmită vechiului doctor faptul că v-a preluat în evidenţa sa, este posibil să intermediaţi personal legătura dintre cei doi specialişti.

Dacă nu aveţi asigurare de sănătate (lucru posibil în cazul persoanelor de peste 26 de ani, fără venituri), medicul de familie nu este singurul pe care-l pierdeţi. Potrivit legii, neasiguraţii beneficiază numai de intervenţii chirurgicale de urgenţă. „Legea nu este atât de avansată ca în alte ţări, pentru a-i urmări pe toţi cei care nu-şi plătesc asigurarea de sănătate şi a-i penaliza. Îi putem «prinde» atunci când au probleme de sănătate şi se prezintă la medic“, comentează purtătorul de cuvânt al CASMB.

FACILITĂŢI

Copiii şi lăuzele nu plătesc

Copiii până în 18 ani şi tinerii între 18 şi 26 de ani care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ şi nu realizează venituri sunt asiguraţi fără să plătească. „În aceeaşi situaţie se mai găsesc gravidele sau lăuzele fără venituri ori cu un venit sub salariul minim pe economie sau persoanele cuprinse în legi speciale“, subliniază Cristina Călinoiu. Nici mămicile aflate în concediu pentru creşterea copilului, şomerii sau cei care primesc asistenţă socială nu trebuie să plătească asigurarea de sănătate. 

Ne puteți urmări și pe Google News