Este pentru prima oară, în istoria ultimilor 20 de ani, când Administrația Prezidențială mediatizează puternic activitatea consilierilor prezidențiali, care, în mandatele lui Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, au menținut o prezență discretă. De altfel, un fost consilier al președintelui Băsescu a relatat că fostul șef al statului le-a atras atenția că lucrează pentru el, nu pentru imaginea lor.

La sfat cu Robert Negoiță

Cel mai activ și mediatizat consilier prezidențial a fost Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidențiale, care s-a întâlnit, pe 4 august, cu reprezentanții Coaliției Naționale pentru Absorbția Fondurilor Structurale. În comunicatul Administrației Prezidențiale nu se precizează cine face parte din această coaliție, dar, în fotografiile postate de Mihalache pe Facebook, se observă că la discuții a participat Robert Negoiță, primarul PSD al sectorului 3, Anton Hadăr, liderul unei confederații sindicale din învățământ sau Alexandru Cumpănașu, de la Asociația pentru Implementarea Democrației. Mihalache a discutat cu aceștia, potrivit comunicatului oficial, despre „identificarea celor mai bune măsuri pentru optimizarea mecanismelor de absorbție a fondurilor structurale”.


FOTO: Dan Mihalache a postat fotografii de la întâlnirile la care a participat și pe site-ul Președinției, și pe Facebook FOTO: FACEBOOKTot Mihalache s-a dus, în numele Președinției României, și la Festivalul Haferland de la Criț, un festival al etnicilor germani din România. Acolo el a afirmat că în România se pot „reconstrui nu doar monumente, ci și solidarități, spiritul comunitar, chiar o societate”.

Președintele semnează decrete și scrie pe Facebook

Președintele Klaus Iohannis a avut totuși o serie de activități în această perioadă: a semnat două decrete. La 31 iulie, el a semnat trecerea în rezervă a generalului de brigadă – cu o stea, Popescu Constantin, din MApN. La 7 august, șeful statului a semnat decretul de decorare a unor cadre militare și personal civil din MApN. Administrația prezidențială nu a comunicat, oficial, faptul că Iohannis se află în vacanță. „Surse oficiale” citate de agențiile de presă au susținut că acesta și-ar petrece concediul la Neptun și la Sibiu. Ieri, Klaus Iohannis a scris pe Facebook că își dorește ca România să fie percepută pe măsura potențialului ei ca stat. „Am avut privilegiul ca în aceste prime luni de mandat să îi reprezint pe concetățenii mei, din țară și din afara granițelor, în discuțiile cu președinții Franței, Poloniei, Austriei, Italiei, Portugaliei, cu cancelarul Germaniei, cu prim-ministrul Spaniei, cu cel al Marii Britanii și nu numai”, a scris Iohannis, precizând că va continua să aibă întrevederi și cu alți lideri din întreaga lume.

Impresii colorate din Egipt

Un alt consilier prezidențial, Laurențiu Ștefan (foto mic), a fost trimis tocmai în Egipt, la ceremonia extinderii Canalului Suez (foto). „Noul segment al Canalului Suez va contribui la dublarea traficului de nave care traversează zilnic această zonă prin trafic în ambele sensuri și, implicit, timp de așteptare mult redus pentru nave”, se arată în comunicatul de presă transmis de Departamentul de comunicare publică. Laurențiu Ștefan și-a relatat însă pe Facebook, impresiile turistice: „Un cor uriaș de copii și trei tineri soliști au ridicat starea de spirit a egiptenilor prezenți la ceremonie. Avioane militare și artificii în culorile drapelului național (roșu, alb negru) au tras cortina peste evenimentul principal. A urmat un dineu într- un uriaș cort cupolă în curtea Hotelului Mercure Ismailia”.


FOTO: Egipt, la ceremonia extinderii Canalului SuezLa mănăstirea Sf. Maria Radna

Consilierul prezidențial Sergiu Nistor (foto mic) a avut misiunea de a participa, pe 2 august, la ceremonia de binecuvântare a restaurării Mănăstirii Sf. Maria Radna, din județul Arad (foto), unde a ținut un discurs. „Sunt deosebit de onorat să fiu astăzi prezent la marea dumneavoastră sărbătoare ca mesager al Președintelui României. Salutând acest eveniment important pentru întreaga comunitate a Bisericii Romano-Catolice, Excelența Sa, Klaus Werner Iohannis, îi felicită pe toți cei care au contribuit la restaurarea clădirilor. S-a redat acestui important loc istoric nu doar strălucirea trecutului, ci și binemeritate noi speranțe și perspective de dezvoltare”, a arătat Sergiu Nistor.


FOTO: Mănăstirii Sf. Maria Radna, din județul Arad