Evenimentul Zilei > Justitie > CAZUL „Raluca Stroescu” a fost redeschis. Familia tinerei va cere daune morale
CAZUL „Raluca Stroescu” a fost redeschis. Familia tinerei va cere daune morale

CAZUL „Raluca Stroescu” a fost redeschis. Familia tinerei va cere daune morale

Dosarul morţii Ralucăi Stroescu, fata despre care s-a scris că, în aprilie 2007, a murit de epuizare, va ajunge în curând în instanţă. Familia ei susţine că regimul de muncă al tinerei n-a avut nicio legătură cu decesul. De vină, cred ei, este un medic care a diagnosticat-o greşit.

La mai bine de cinci ani de tragedia care a ţinut săptămâni la rând primele pagini ale ziarelor, cazul „Raluca Stroescu” intră din nou în atenţia anchetatorilor. Probele au fost strânse încă de atunci, iar procurorii vor acum să înainteze dosarul instanţei.
O verigă lipsă are, însă, toată ancheta: medicul Angela Culeva, cea care a văzut-o pe Raluca cu o zi înainte ca tânăra să fie găsită moartă în apartamentul ei.
„Clienţii mei n-au primit încă o citaţie, dar mă bucur s-aud că se face un pas înainte. Este greşit ceea ce s-a scris, cum că Raluca a murit de epuizare. Noi avem probe clare, de la specialişti ai Colegiului Medicilor, care arată că Raluca a murit în urma unei crize de diabet, un diabet nediagnosticat de Angela Culeva”, a declarat, pentru EVZ, avocatul familiei Stroescu, Cristian Moroianu.
Dacă iniţial toată lumea îndrepta vina către Ernst&Young, compania de audit pentru care lucra Raluca Stroescu, invocând un regim de muncă draconic – câte 14 – 16 ori pe zi, avocatul Moroianu spune că vina ar aparţine în totalitate Centrului Medical Unirea, spitalul care a acreditat-o pe Angela Culeva, medic generalist, să pună un diagnostic Ralucăi: „Primele fişele medicale, pe care Angela Culeva n-a apucat să le modifice, arătau că Raluca suferea de caşexie – era foarte slăbită. Din documentările mele am aflat că această caşexie nu poate duce decât către o boală metabolică şi nu către o stare generală de oboseală. Teoria medicală spune că, în cazul mai multor diagnostice, îl tratezi pe cel mai sever. Angela Culeva nu şi-a făcut datoria de medic”.
Familia Stroescu va cere daune morale Angelei Culeva, dar şi Centrului Medical Unirea. Cristian Moroianu a precizat, pentru EVZ, că valoarea despăgubirilor n-a fost stabilită încă: „Aceste daune sunt o parte secundară în dosar. Familia Stroescu n-a intentat acest proces pentru bani”.
Raluca Stroescu avea 31 de ani, era manager de audit la Ernst&Young, iar în aprilie 2007 a fost găsită moartă în apartamentul ei de către doi colegi de serviciu. Christian Scholtes, managerul de resurse umane al Ernst&Young, declara atunci că, în urmă cu o zi, a mers împreună cu Raluca la Centrul Medical Unirea, unde tânăra a fost consultată de Angela Culeva. După o perfuzie cu ser fiziologic şi vitamine, Raluca a plecat acasă. Doctorul îi făcuse însă o programare la un alt consult a doua zi.
În drum, Raluca s-a oprit la o farmacie să-şi cumpere medicamentele prescrise de Culeva, apoi a fost condusă de Christian Scholtes acasă. Din acea seară, tânăra n-a mai răspuns la telefon. Ea a fost găsită moartă în apartamentul ei după două zile. Analizele au arătat că suferea de un diabet necontrolat şi că avea nevoie urgentă de tratament specializat.
După decesul Ralucăi Stroescu, Angela Culeva a plecat să profeseze în Franţa. Procurorii o vor cita pentru audieri la domiciliu, urmând ca în cazul în care nu se va prezenta să se formeze o comisie rogatorie pentru repatrierea ei.