Evenimentul Zilei > Actualitate > Cazinoul din Constanța, armat cu beton rezistent la cutremure puternice
Cazinoul din Constanța, armat cu beton rezistent la cutremure puternice

Cazinoul din Constanța, armat cu beton rezistent la cutremure puternice

Echipele de muncitori, restauratori și specialiști, implicați de aproape nouă luni în proiectul de consolidare și reabilitare a Cazinoului din Constanța, sunt într-o fază avansată a lucrărilor, cele mai dificile intervenții fiind în interior, la planșeele deteriorate ale monumentului.

La exterior se lucrează atât la acoperiș cât și la fațade unde se retencuiesc, se înlocuiesc ornamentele degradate și se refac cele vechi care nu au probleme majore. La interior, echipele de specialiști lucrează încă la planșeele deteriorate unde sunt înlocuite grinzile metalice secundare corodate. Cele noi sunt identice ca dimensiuni si împreună cu noul beton hidrotehnic ce va fi turnat, vor rezista la mediul salin si la cutremure de grad mare.

Arhitectul Radu Cornescu, aflat zilnic pe șantierul de construcții, ca reprezentant al primăriei Constanța, colaborând cu proiectanții si constructorii pe toată perioada lucrărilor de restaurare, arată că „pe măsură ce a fost decopertat vechiul planșeu de beton din fosta sală a restaurantului Cazinoului, s-a constatat că majoritatea grinzilor secundare metalice erau corodate așa că experții au luat decizia să le înlocuiască”.

Potrivit specialistului, grinzile noi „vor fi identice ca dimensiuni ca celelalte însă mult mai performante, vopsite în 3 straturi cu o vopsea specială care să reziste la mediul salin, la coroziuni și după aceea tot planșeul va fi armat, betonul hidrotehnic care fi turnat aici va fi de o marcă superioară (Clasa C 35-45 in termeni tehnici), un beton foarte dens care va rezista la cutremure de grad mare”.

Iar șeful lucrărilor din șantierul Cazinou Constanța, inginer Gabriel Puchiu, spune că „după scoaterea grinzilor afectate se vor monta grinzile noi care vor respecta întocmai planul existent”, anunțând că „am început deja montajul acestora, le sudăm și urmează să definitivăm această operațiune”. Lucrări importante au loc și în sala de spectacole de la etajul, unde specialiștii recondiționează fereastra scoică dinspre Acvariu după modelul celei în oglindă.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE