Cazarea oficialilor străini, gestionată de agenţia care a lucrat şi pentru Francofonie

Cazarea oficialilor străini, gestionată de agenţia care a lucrat şi pentru Francofonie

Dincolo de anvergura politicomilitară, Summitul NATO de la Bucureşti este o oportunitate uriaşă pentru firmele româneşti din zona turismului de afaceri. O miză rară, care aduce şi bani, şi prestanţă.

„Un astfel de contract e ca o carte de vizită şi atrage alte contracte, mai mari“, mărturiseş te proprietarul uneia dintre agenţiile care au participat la licitaţia organizată de MAE, în iulie 2007, pentru intermedierea cazării participanţilor la Summit. Beneficiul intermediarului rezultă din adaosul perceput la preţurile oferite de hotelieri, iar tarifele sunt achitate de fiecare delegaţie străină. „Fantomele“ lui Ristea Priboi şi Shimon Naor Pentru reuniunea din aprilie, bătălia s-a dat între două agenţii cu conexiuni puternice în mediile politico-diplomatice de la Bucureş ti: Vacanţa SA şi Danco Pro. Prima a obţinut contractul. Ambele însă au mai făcut afaceri cu statul şi au organizat evenimente similare, dar de proporţii mai mici: Vacanţa s-a ocupat de Sommet-ul Francofoniei, în 2006.

Danco Pro s-a implicat în reuniunea miniştrilor apărării din statele NATO, ţinută la Poiana Braşov, în 2004. În primul caz, acţionar majoritar e omul de afaceri Dan Ioan Nicola, cu 92,4%. Despre Nicola, EVZ a mai scris că a deţinut o treime din Acvila Romanian Air Carrier, firmă implicată în contrabanda cu arme în Africa, pe filiera Shimon Naor.   „Eu m-am retras, de facto, din 1996, iar propriu-zis din ’97. Nu am nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat“, ne-a precizat acesta. Danco Pro, în schimb, e deţinută de Daniel Rodea (50%) şi Florin Leonte (50%). Despre Rodea, tot presa a relatat că şi-ar fi clădit ascensiunea cu sprijinul lui Ristea Priboi. Fost ofiţer DIE şi SIE, deputat PDSR şi afacerist controversat, Priboi a dispărut după căderea guvernului Năstase. „E o chestiune de prestanţă“ Totuşi, spun organizatorii Summitului NATO, statul român nu va cheltui niciun euro de la buget pentru serviciile prestate de Vacanţa. Potrivit coordonatorului evenimentului, Victor Micula, agenţia va „câştiga din negocierile cu hotelierii. Problema noastră era de a găsi un partener pentru a nu înfiinţa o structură cu oameni plătiţi de stat în a asista cazarea oficialilor“, arată diplomatul.

În schimb, Dan Ioan Nicola nu e dispus să dea relaţii despre contractul adjudecat: „Nu pot da detalii, dar nu primim bani de la buget“, spune proprietarul agenţiei Vacanţa. Surse oficiale susţin că tarifele pentru camerele reţinute variază de la 200 la 600 de euro, iar pentru un apartament, de la 400 la 2.000 de euro.   „Nu e un superbusiness, ci o chestiune de prestanţă. Câştigul brut nu depăşeşte 150.000 de euro“, explică Florin Leonte, coproprietarul Danco Pro. Firma sa a pierdut licitaţia organizată de MAE, dar nu e dezamăgit. „Am participat mai mult din obligaţie, dacă tot am organizat evenimentul de la Poiana Braşov. Cei de la Externe ne-au şi consultat despre ce a mers atunci şi ce nu“, adaugă Leonte. EŞEC 2006 Experienţa Francofoniei Cazarea oficialilor prezenţi la Sommet-ul Francofoniei nu a fost lipsită de peripeţii. Surse din rândul hotelierilor susţin că un număr mare de camere au rămas neocupate, întrucât delegaţiile au numărat mai puţini membri decât anunţaseră. Penalizările au fost suportate de statul român, sponsorul evenimentului. Pentru Summitul NATO însă, camerele vor fi achitate de fiecare delegaţie în parte. Facturile vor ajunge la MAE doar dacă plăţile vor întârzia. (Teodora Trandafir)

Ne puteți urmări și pe Google News