Cavalerii cruciaţi încep în forţă activitatea recent înfiinţatului Serviciu de protecţie civilă.
Stabilit în Banat, acesta îşi propune să trimită cavalerii şi simpatizanţii să doneze sânge, pentru că reprezentanţii Centrului de Transfuzii din Timişoara se plâng de lipsa donatorilior, dar vor asista şi persoanele în dificultate economică şi, în plus sunt pregătiţi să intervină competent în caz de dezastre naturale.
În acest sens, cavalerii au adunat în jurul lor, după cum a explicat Vittorio Andriola, cavaler delegat în România al Serviciului Civil al Confederaţiei Cavalerilor Cruciaţi Uniglobus, de la dresori de câni, la medici, scafandri până la specialişti în transmisiuni. “Totul se bazează pe voluntariat pur. Nimeni nu percepe bani pentru ceea ce face. Noi considerăm că suntem cavaleri ai lumii, fraţi, şi trebuie să ne ajutăm între noi”, a mai declarat Andriola.
Sâmbătă, 13 decembrie, la Hotelul Parc din Buziaş, Serviciul Civil al Confederaţiei Cavalerilor Cruciaţi Uniglobus România va organiza prima ediţie a “Seratei fantastice”, o cină caritabilă urmată de o tombolă şi licitaţie de obiecte de artă, menită să strângă fonduri cu care, în prag de sărbători să fie ajutate familiile defavorizate.
Confederaţia Internaţională a Cavalerilor Cruciaţi reuneşte cele mai importante ordine cavalereşti, de la Cavalerii Hospitalieri de Ierusalim (cavalerii de Malta) la Teutoni, sau Templieri. Este una dintre organizaţiile care şi-a unit forţele pentru aplanarea unor conflicte şi instaurarea păcii fără a lupta prin forţă sau violenţă.
“Cavalerii cruciaţi ai mileniului trei sunt purtătorii de pace care îşi pun în slujba ordinului toată priceperea, înţelepciunea şi influenţa pe care o au pentru aplanarea conflictelor, pentru solidaritate, ecumenism şi buna înţelegere”, punctează Bali de Banat, dr. Octavian Creţu, managerul spitalului Municipal din Timişoara.
Ordinul cavalerilor cruciaţi îşi are sediul atât în Italia, la Assisi, cât şi în Malta. Cavalerii Cruciaţi sunt adepţi şi moştenitori ai tradiţiilor promovate de călugării franciscani din Assisi. Principalul obiectiv al Confederaţiei Cavalerilor Cruciaţi este dialogul pentru pace.
Confederaţia lucrează în spiritul ecumenismului şi al păcii. Ea promovează cooperarea internaţională şi militează pentru schimburile de idei care converg spre o mai bună înţelegere inter-religioasă.
În România, Confederaţia Internaţională a Cavalerilor Cruciaţi este prezentă de circa un an şi jumătate. În iunie 2007 la Catedrala Mitropolitană din Timişoara 16 persoane - printre care şase cetăţeni italieni - au rostit în faţa Marelui Cancelar, Giorgio Cegna, jurământul de credinţă faţă de ordinul Cavalerilor Cruciaţi.