Câte ore pe noapte trebuie să dormim. Odihna este esențială

Câte ore pe noapte trebuie să dormim. Odihna este esențialăSomn. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Nutriționista Mihaela Bilic a spus că un somn sănătos și odihnitor vine la pachet cu o mulțime de beneficii pentru organism. Ea a mai declarat că somnul este singurul element care poate hrăni celula nervoasă. Lipsa somnului ne afectează organismul mult mai mult decât lipsa hranei.

Un somn odihnitor, miraculos pentru organism

Mihela Bilic a spus că oamenii trebuie să doarmă 8/9 ore pe noapte pentru a avea energie a doua zi și pentru a avea o stare de spirit bună. „Un somn de calitate, profund, de 8-9 ore este miraculos pentru organism și pentru imunitate. Somnul este singurul element care hrănește celula nervoasă.

Somn odihnitor

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Dacă ne privăm neuronii de somn înnebunim și murim, așa cum nu se întâmplă dacă suntem înfometați. Fără mâncare putem trăi, fără somn nu”, a declarat Bilic.

Câte ore este bine să dormim pe noapte

Nutriționista a mai spus că somnul înainte de ora 00:00 este foarte important pentru copii, deoarece hormonul de creștere se secretă în această perioadă. Mihaela Bilic le recomandă și adulților să doarmă înainte de ora 00:00 și să nu își piardă nopțile.

Mihaela Bilic

Mihaela Bilic. Sursa foto: Instagram

La ce ora e bine să ne culcăm

„În somn neuronii se reechilibrează, se măresc, iar noi creștem în somn. De asta, copilul trebuie să îl culci la 22:00, să prindă somnul dinainte de miezul nopții, atunci când se secretă hormonul de creștere. Un alt aspect important este acela că organismul face curățenie în perioada somnului. Prin urmare, ficatul și tot metabolismul nostru scapă de celule moarte, bolnave, aceasta fiind perioada în care el se poate regenera și pregăti pentru a doua zi.”, a mai adăugat dr. Mihaela Bilic.

Pentru a avea un somn odihnitor, evitați mesele grele sau mari la câteva ore înainte de culcare. Nicotina, cofeina și alcoolul trebuie evitate înainte de culcare. Efectele stimulante ale nicotinei și cofeinei durează câteva ore până își pierd efectul și pot interfera cu somnul. Alcoolul poate perturba somnul, chiar dacă aveți impresia că vă odihniți mai bine.

Ne puteți urmări și pe Google News