Vitaminele pe care puțini dintre noi le au în cantități suficiente în organism. În ce alimente se regăsesc

Vitaminele pe care puțini dintre noi le au în cantități suficiente în organism. În ce alimente se regăsesc Sursa foto: arhiva EVZ

Vitaminele sunt esențiale atunci când vorbim despre sănătatea corpului nostru. Lipsa onora poate duce la scăderea imunității sau pot cauza boli grave. Analizele de rutină ne ajută să le ținem sub observație și să acționăm la timp atunci când unele valori sunt sub parametri normali. Cu toate acestea, există o vitamină pe care doar 1 din 1.000 de oameni o au în cantitate suficientă.

Vitaminele care lipsesc cel mai adesea din corp

Mulți dintre noi credem că avem o sănătate de fier și nu considerăm că este necesar să facem analize de rutină. Vitaminele din organism sunt cele care pot cauza probleme grave de sănătate dacă nu se regăsesc în cantitate suficientă. Marius Văduva, medic onco-nutriționist, spune că toate persoanele cu vârstă de peste 16 ani ar trebui să ia zilnic trei vitamine.

Zincul pare să fie vitamina care lipsește din corpul multor persoane. Potrivit medicului, doar 1 din 100 de persoane o are în cantitate suficientă în organism. Vitaminele D și C sunt și ele importante, motiv pentru care specialistul recomandă o doză zilnică.

„Cel mai important lucru din corp, și cred că doar unul din 100 de oameni, în cel mai bun caz, ar avea cât de cât, este zincul. Pentru imunitate aș recomanda binecunoscuta vitamina D. Aș spune oricărei persoane de peste 16-18 ani să ia 5000 UI pe zi de vitamina D. Dar pe lângă asta, persoanele adulte ar trebui să ia 50 mg de zinc permanent. Vitamina D, zincul și măcar 1 gram, 1.5 grame zilnic de vitamina C”, a explicat Marius Văduva în cadrul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News
Vitamina C

Sursa foto: ivabalk / Pixabay

Una la 1.000 de persoane are suficientă vitamina C

Onco-nutiționistul a explicat că suplimentele zilnice din cele trei vitamine nu oferă o supraimunitate, ci o reparare. Luând zilnic doza recomandată, nu facem decât să completăm un deficit pe care majoritatea dintre noi îl avem atunci când vine vorba de vitaminele C, D și zinc.

„Eu nu am găsit până acum mai mult de un român la 1.000 de persoane care are vitamina C în organism suficientă. Este cel mai important antioxidant, pe lângă glutation, pentru corpul uman”, a mai explicat medicul Marius Văduva.

Atunci când avem nitrați în legume și fructe, vitamina C dispare prima. Medicul a explicat că acești nitrați mănâncă antioxidanții, astfel scăzând valorile de vitamina C din organism. Acest deficit este destul de periculos, pentru că lumea nu se prea îngrijește de acest aspect, așa cum este în cazul vitaminei D. Atunci când apare deficitul în cazul uneia dintre vitaminele din organism, corpul începe să dea semnale.

„Începe corpul să îți dea semnale. Te înțeapă inima, te dor genunchii, ai o transpirație anormală, care apare în special pe timpul nopții. Toate aceste semnale arată că va urma pentru tine o boală. Să știți că oamenii se îmbolnăvesc atunci când sunt fără credință”, a mai spus medicul Marius Văduva.

Vitaminele din legume și fructe

Sursa foto: arhiva EVZ

De unde ne luăm, în mod natural, vitaminele C, D și zinc

Vitaminele C, D și zinc pot fi luate sub formă de suplimente alimentare, însă ele se regăsesc și în anumite fructe sau legume. În cazul deficitului de zinc, este recomandat să introducem în dietă carne roșie, fructele de mare, scoicile, năutul, lintea și fasolea. Semințele de dovleac, susan și cânepă sunt de asemenea surse bune de zinc. Pe lista acestor alimente puteți adăuga și nucile, alunele, orezul brun, ovăzul, quinoa sau ouăle.

Sursele naturale de vitamina C sunt cătina, măceșele, coacăzele și citricele. Toată lumea știe că portocala, lămâia și grapefruitul sunt de mare ajutor pentru imunitate. Puțini știu că în această listă intră și ardeiul iute. 100 de grame de ardei iute conține 80 de miligrame de vitamina C, dublu în comparație cu lămâia.

Vitaminele trebuie să reprezintă o prioritate pentru orice persoană, iar cea D este cel mai ușor de asimilat în perioada verii, soarele fiind cea mai bună sursă. O cantitate importantă din această vitamină se regăsește în ciupercă, somonul sălbatic, tonul sau sardinele. Surse de vitamina D pot fi și gălbenușul de ou, brânza ricotta, brânza cheddar, laptele de vacă sau cel de soia, cerealele și fulgii de ovăz, potrivit doc.ro.