Deficitului de vitamine, extrem de periculos. Care sunt riscurile

Deficitului de vitamine, extrem de periculos. Care sunt riscurile vitamine / Sursa foto Arhiva EVZ

Medicii au declarat că deficitului de vitamine este extrem de periculos. Persoanele cu astfel de deficiențe pot întâmpina probleme cu sistemul imunitar și pot prezenta semne de îmbătrânire prematură.

Medicii au declarat că deficitului de vitamina D este extrem de periculos pentru sănătate. Unul dintre rolurile esențiale ale vitaminei D este susținerea sistemului imunitar, care este vital în protejarea împotriva infecțiilor virale și bacteriene.

Deficitului de vitamina D, extrem de periculos

Vitamina D are o interacțiune directă cu celulele responsabile pentru combaterea infecțiilor. Studii ample observaționale au evidențiat legătura dintre deficiența acestei vitamine și infecțiile tractului respirator, precum răceala, bronșita și pneumonia. Cercetările au demonstrat că administrarea zilnică de până la 4.000 de unități internaționale de vitamina D poate reduce riscul de infecții ale tractului respirator.

În mod recent, s-a constatat că deficiența de vitamina D este asociată cu un risc crescut de COVID-19 și de evoluția gravă a acestei afecțiuni. Cu toate acestea, suplimentarea cu această vitamină – în orice doză – nu poate preveni COVID-19, răceala sau gripa.

Ne puteți urmări și pe Google News
vitamina d

Deficitului de vitamine, extrem de periculos. Care sunt riscurile. Sursa foto Dreamstime

Semnele deficitului de vitamina D

Deficiența de vitamina D este adesea definită prin niveluri sanguine sub 20 ng/mL, iar intervalul de 21-29 ng/mL este considerat insuficient. Unii dintre cei mai frecvenți factori de risc pentru deficiența de vitamina D includ:

  • Pielea închisă la culoare
  • Vârsta înaintată
  • Supraponderalitatea sau obezitatea
  • Consumul redus de pește sau produse lactate
  • Lucrul în ture de noapte

Un studiu efectuat pe 480 de adulți în vârstă a evidențiat legătura între deficiența de vitamină și simptomele de oboseală. În plus, un alt studiu realizat pe 39 de copii a asociat nivelurile scăzute de vitamina D cu o calitate slabă a somnului și cu o durată mai scurtă a acestuia. Conform acestor studii, 89% dintre participantele studiului erau deficitare în această vitamină.

Durerile osoase și lombare pot fi simptome ale unor niveluri inadecvate de vitamina D. Aceasta ajută la menținerea sănătății oaselor prin îmbunătățirea absorbției de calciu de către organism. Un studiu efectuat pe 98 de adulți cu dureri lombare a corelat nivelurile scăzute de vitamina D cu dureri mai intense.

De multe ori, deficitul de vitamina D a fost asociat cu depresia, în special la adulții mai în vârstă, deși unele rezultate ale studiilor sunt contradictorii. Efectele suplimentării cu vitamina D au fost variate, dar unele analize au indicat că aceasta poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei.

vitamina d

Deficitului de vitamine, extrem de periculos. Care sunt riscurile. Sursa foto Dreamstime

O analiză a identificat că nivelurile de calcidiol, o formă de vitamina D, erau mai scăzute la persoanele cu anxietate, dar și la cele cu depresie. Un studiu separat realizat la femeile însărcinate a constatat că menținerea unor niveluri adecvate de vitamina D poate contribui la reducerea simptomelor de anxietate, îmbunătățirea calității somnului și prevenirea depresiei postpartum, conform healthline.com.

Cum să tratezi deficitul

În cazul unei deficiențe severe, medicul poate prescrie vitamina în doze mai mari, până la 50.000 UI. Medicul poate lua în considerare și administrarea injecțiilor cu vitamină. Și aceste alimente ajută:

  • Pește gras
  • Gălbenușuri de ou
  • Cereale fortificate
  • Lapte și sucuri fortificate
  • Iaurt
  • Ficat de vită