Un tratament nefolosit până acum ar putea să pună capăt răcelii, mult mai repede

Un tratament nefolosit până acum ar putea să pună capăt răcelii, mult mai repedeGripa și răceala.Sursa Foto - Dreamstime

Tratament rar folosit. O nouă analiză publicată în baza de date Cochrane Database of Systematic Reviews a constatat că zincul poate ajuta la reducerea duratei simptomelor răcelii comune cu aproximativ două zile. Zincul este un mineral esențial care se găsește în multe alimente și joacă un rol în funcția imunitară. Majoritatea persoanelor din țările cu venituri ridicate obțin suficient zinc prin alimentație, deși îmbătrânirea și unele boli cronice pot duce la deficiențe.

Teoria care stă la baza pastiluțelor, spray-urilor și siropurilor pe bază de zinc este că zincul poate interfera cu replicarea virală atunci când intră în contact cu particulele virale din nas, gură și gât.

Un tratament care ajută la mai multe probleme

O echipă de cercetători a analizat 19 studii la om care au examinat zincul ca tratament și 15 ca măsură preventivă. Opt studii cu 972 de participanți au investigat zincul ca tratament pentru a reduce durata răcelii. Combinând rezultatele acestor studii, s-a obținut o dovadă cu grad scăzut de certitudine că acesta poate contribui la reducerea duratei cu aproximativ două zile, față de o durată medie de o săptămână în grupurile care au primit un placebo.

Revizuirea nu a găsit dovezi solide pentru a concluziona că tratamentul cu zinc are un impact asupra severității simptomelor de răceală. Studiile de prevenire nu au arătat nicio dovadă clară a beneficiilor aduse de administrarea zincului înainte de apariția răcelii; cei care au luat zinc preventiv au avut rezultate similare cu cei care nu au luat zinc. Efectele secundare comune raportate în cadrul studiilor au inclus probleme intestinale, greață și gust neplăcut. Nu au existat dovezi clare ale unor efecte secundare mai grave care să rezulte direct din zinc.

Persoanele care iau în considerare utilizarea zincului pentru tratarea unei răceli ar trebui să fie conștiente de baza limitată de dovezi și de posibilele efecte secundare. Cel mai bun sfat rămâne acela de a consulta un medic dacă se simt rău și de a-l informa dacă utilizează orice fel de suplimente.

Studiile viitoare ar trebui să adopte metode standardizate de administrare și raportare a tratamentelor și de definire și raportare a rezultatelor. Studii suplimentare care să se concentreze asupra celor mai promițătoare tipuri și doze de produse pe bază de zinc și să utilizeze metode statistice adecvate ne vor permite să înțelegem dacă zincul poate avea un loc în tratamentul răcelii comune.

sursa: medicalxpress.com/news/

Ne puteți urmări și pe Google News