Câte locuri de muncă DISPONIBILE există în România

Câte locuri de muncă DISPONIBILE există în România

În ultimele trei luni din 2011, numărul locurilor de muncă disponibile a scăzut uşor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Astfel, în comparaţie cu trimestrul similar al anului 2010, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 1.200, până la 21.600, potrivit datelor primite de la INS. Faţă de trimestrul precedent, rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,53%, în scădere cu 0,15 puncte procentuale (6.100 locuri) faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2010, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,02 puncte procentuale.

În ultimele trei luni din 2011, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (1,15%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (0,94%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile din industria extractivă (0,04%), respectiv cele de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,07%).

În industria prelucrătoare, peste o treime din locurile de muncă disponibile

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca şi în trimestrele precedente ale anului 2011, în industria prelucrătoare s-a concentrat peste o treime (7,5 mii locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, iar rata a luat valoarea de 0,75%. Puţin peste 13% din totalul locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,9 mii locuri vacante), în timp ce în sănătate şi asistenţă socială (2,7 mii locuri vacante) s-au concentrat 12,5% din totalul locurilor de muncă vacante. Împreună cu activitatea de învăţământ (0,4 mii locuri vacante), sectorul bugetar însumează peste o pătrime (27,8%) din numărul total al locurilor de muncă vacante.

Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată în activităţile din industria extractivă şi în cele de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,03 mii locuri vacante, respectiv 0,05 mii locuri vacante).

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, rata locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai importante creşteri în administraţia publică (+0,10 puncte procentuale), urmată de alte activităţi de servicii, respectiv de activităţi de spectacole, culturale şi recreative (+0,07 puncte procentuale în fiecare din aceste activităţi).

În sens contrar, cu cele mai semnificative diminuări ale ratei locurilor de muncă vacante s-au plasat activităţile de construcţii (-0,28 puncte procentuale) şi cele de servicii administrative şi servicii suport (-0,27 puncte procentuale).