Senatorii se vor întruni, miercuri, în şedinţă de plen, pentru a dezbate şi vota raportul Comisiei juridice privind cererea DNA de arestare preventivă a lui Cătălin Voicu. Senatorul PSD va fi, mâine, audiat la Comisie, în prezenţa presei, dar şi a avocaţilor.
"Vă aduc la cunoştiinţă că s-a stabilit, Biroul Permanent fiind de acord, ca audierea să se facă în prezenţa presei. Deşi nu era normal, nu mai e niciun secret în acest dosar. Totul a devenit public... Facem o şedinţă specială de plen pentru raport miercuri, la ora 14.00, în care se va discuta şi se va da vot", a declarat chestorul Senatului, Ioan Chelaru, citat de Mediafax.
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă, a declarat la rândul lui că senatorul Cătălin Voicu va fi mâine însoţit de doi avocaţi. "După părerea mea, în mod cert audierea va fi publică. Cel puţin în ce mă priveşte pe mine. Vom decide prin vot, dar nu văd niciun impediment, mai ales în condiţiile în care senatorul Voicu a insistat ca audierea să aibă loc în prezenţa a doi avocaţi, ceea ce înseamnă că este deja publică. În al doilea rând, având în vedere că transcripturi din probele de la dosarul DNA au ajuns deja în presă, ideea ca audierea să fie fără public, pentru a proteja ancheta procurorilor, nu se mai susţine", a afirmat Greblă.
Verdict în plenul Senatului
După audierea de mâine, membrii comisiei vor întocmi raportul ce urmează să fie transmis Biroului Permanent şi plenului Senatului, care va decide, apoi, miercuri, prin vot, dacă încuviinţează solicitarea DNA de arestare a senatorului PSD.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să sesizeze Senatul în vederea încuviinţării arestării senatorului PSD Cătălin Voicu, acuzat de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Potrivit Constituţiei, deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.
Conform Regulamentului Senatului, cererea de arestare a unui senator se adresează de către ministrul Justiţiei preşedintelui Senatului, acesta o aduce la cunoştinţă în şedinţă publică, după care o trimite Comisiei juridice, raportul comisiei fiind trimis de BP plenului, care hotărăşte cu votul secret al majorităţii senatorilor. Voicu s-a autosuspendat din PSD
În plin scandal, senatorul PSD Cătălin Voicu a cerut să fie suspendat din PSD pe perioada cercetărilor, susţine preşedintele filialelei Bucureşti, Marian Vanghelie. Voicu va fi audiat mâine de Comisia juridică din Senat.
"Cătălin Voicu a cerut, aseară, suspendarea. A făcut toate demersurile cu doamna secretar cu organizarea. Nu trebuie aprobată, se ia act de ea. Dacă a cerut-o dânsul, se ia act. E un lucru firesc, până când se rezolvă problemele în instanţă", a spus Vanghelie. El a adăugat că nu este interesat cum vor vota parlamentarii în acest caz. "Voicu să meargă în justiţie, apoi să vedem dacă e vinovat sau nu", a spus astăzi liderul PSD Bucureşti, subliniind că nu există nici o legătură între el şi dosarul Voicu. "Vanghelie calcă apăsat, Vanghelie nu are nici o problemă", a susţinut liderul PSD.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, declara şi el sâmbătă că a cerut organizaţiei de Bucureşti să îl suspende din partid pe senatorul Cătălin Voicu, pe perioada cât este cercetat. Ponta afirma că şi CSM trebuie să ia măsurile de rigoare în cazul Voicu, invocând faptul că procesul senatorului PSD se judecă la televizor. "Dacă stenogramele sunt adevărate, eu mă despart total de acest mod de a gândi şi de face politică", spunea Ponta, citat de Mediafax.