Evenimentul Zilei > Actualitate > Cât te costă şi ce îţi acoperă asigurarea Casco la maşinile vechi
Cât te costă şi ce îţi acoperă asigurarea Casco la maşinile vechi

Cât te costă şi ce îţi acoperă asigurarea Casco la maşinile vechi

Mai multe companii locale oferă poliţe pentru automobile rulate la preţuri cu până la 30% sub media pieţei, potrivit calculelor realizate de revista Capital.

Asigurătorii din România combat declinul pieţei auto prin diversificarea produselor din portofoliu.

Cel puţin două companii din România, printre care şi liderul pieţei, oferă poliţe de asigurare facultativă la preţuri cu mult sub media pieţei. Este vorba despre produsele Casco Econom de la Astra Asigurări şi Casco Eco de la Generali, scrie revista Capital.

Minimum trei ani vechime

În cazul Astra, produsul Casco are acoperire doar pe teritoriul României, iar maşina asigurată trebuie să aibă o vechime de minimum trei ani. Reprezentanţii companiei ne spun că preţul poliţei Econom ajunge să fie cu până la 20% mai redus decât în cazul asigurărilor standard puse la dispoziţie de companiile de profil.

"Sunt mai mulţi factori pe care îi luăm în calcul, de la vechimea maşinii şi caracteristicile ei tehnice până la istoricul daunelor înregistrate de proprietar (sistemul bonus/malus – n.r.), însă preţul unei asemenea poliţe este, cu siguranţă, mai redus decât la produsele clasice”, spune un agent al companiei. Asigurarea acoperă riscurile de incendiu, explozie, avarie accidentală şi furt.

În afara acestor riscuri, posesorii pot opta şi pentru acoperire pentru acte de vandalism, furt fără efracţie, circulaţie în afara drumurilor publice sau pierderea cheilor, potrivit companiei.

Piese de la dezmembrări

În cazul poliţei Eco de la Generali, maşina trebuie să aibă o vechime de minimum patru ani şi maximum zece ani, pentru a putea beneficia de asigurare.

"Clientul poate decide dacă va utiliza piese de schimb noi after- market sau piese reutilizabile din dezmembrări (cu garanţie şi aviz RAR)", spune un agent al companiei.

"Produsul oferă un sistem bonus avantajos, de motivare, la reînnoire fără daune şi asistenţă rutieră non-stop în caz de accident”, a completat acesta. Clientul beneficiază de posibilitatea extinderii automate a acoperirii Casco şi în afara României pentru pachetul Casco-RCA. Poliţa include asistenţă rutieră în caz de accident (pentru autoturisme şi utilitare uşoare).

În cazul în care autovehiculul este neutilizabil pentru mai mult de 36 ore, cheltuielile pentru deplasarea pasagerilor la locul destinaţiei sau de întoarcere la locul de plecare sunt acoperite în limita a 200 de euro pentru fiecare eveniment asigurat. Prima de asigurare se calculează folosind un sistem de tarifare personalizat prin mai multe criterii care definesc profilul asiguratului, precum şi caracteristicile autovehiculului.

CONVENABIL

Cât reuşeşti să economiseşti

Pentru a reduce costurile pe care le practică la poliţele de asigurare Casco, compania Astra Asigurări le propune clienţilor să efectueze reparaţiile maşinilor cu piese construite sub licenţă. Practic, piesele sunt originale, sunt noi, însă nu mai trec pe la importatorul autorizat din România pentru a fi marcate. "Nu scrie pe ele Citroën, de exemplu, sau Peugeot, ci sunt construite în diferite ţări, sub licenţa producătorului şi importate direct, evitând astfel costurile suplimentare impuse de importatorul autorizat", ne explică un agent al Astra Asigurări.

Ce preţuri pot atinge aceste poliţe Casco din clasa economic?

Spre exemplu, asigurarea unei maşini Logan cu o vechime de patru ani şi o valoare estimată la 12.000 de lei (2.850 de euro) costă la Astra Asigurări 316 lei pe an. Totodată, asigurarea unui Peugeot 307 cu o vechime de şase ani şi o valoare estimată la 19.000 de lei (4.500 de euro) costă 423 de lei, la aceeaşi companie.

Poliţa Casco din clasa economic pentru maşini rulate poate ajunge astfel la un pret similar celui al asigurărilor de răspundere civilă auto aflate în oferta firmelor de profil. Preţul unei poliţe Casco din clasa standard, încheiată pentru un autoturism cu o valoare de 3.000 – 4.000 de euro este de circa 200 de euro.
CITIŢI ŞI:

  • Unde a ajuns piaţa asigurărilor din cauza iefinirii RCA-ului
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News