Curs valutar: Cât o să mai scadă leul în faţa euro şi a dolarului

Curs valutar: Cât o să mai scadă leul în faţa euro şi a dolarului

Cotaţia leului faţă de principalele valute a înregistrat, în ultimele zile, valori-record. Analiştii nu mizează pe o revenire a monedei în viitorul apropiat, însă euro va mai pierde teren în faţa dolarului.

Leul ar putea fi pus din nou cu „botul pe labe” de către două din principalele monede ale lumii, dolarul american şi euro. Dacă majoritatea specialiştilor văd moneda naţională la o depreciere maximă de 4,3 lei pentru un euro, când vorbim de rata de schimb cu dolarul aici spaţiul de variaţie este ceva mai mare decât cel care a fost până acum. În principiu, unii economişti văd dolarul la un echivalent de 3,9 lei.

Potrivit lui Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), în momentul de faţă orice ban pierdut de către leu în faţa acestor monede se va simţi dur pentru cei care au credite mai ales dacă se numără printre bugetarii care vor pierde 25% din salarii.

„Pierderea unui sfert din salariu va fi amplificată de fiecare depreciere a leului, fie ea cât de mică, în ratele celor care au împrumuturi bancare”, spune Florin Pogonaru.

Pe de altă parte, analistul Ilie Şerbănescu spune că cei care au astfel de credite îşi cam merită soarta. „Când au luat creditele în valută au avut impresia că l-au prins pe Dumnezeu de picior, iar acum se agită când creşte euro”, mai spune economistul. El consideră că leul ar trebui să se deprecieze şi mai mult pentru că România oricum nu are nicio economie, în prezent.

„Faptul că acum ţinem relativ stabil cursul valutar o să ne coste foarte mult în viitor. Ceea ce se întâmplă acum în ţară este o anomalie, moneda naţională ar trebui să mai scadă în valoare dacă vrem să mai avem vreo şansă”, mai spune Ilie Şerbănescu.

Incertitudini şi dezindustrializare

Pe plan extern, exportatorii spun că pe ei îi avantajează destul de mult un astfel de curs.

„Ne menţinem aceeaşi părere, un curs leu/euro cu valori între 4,1 şi 4,3 este foarte bun pentru noi. Când leul era mult mai sus, noi am avut pierderi de 4,7 miliarde euro. Deşi a fost criză pentru noi, singura ancoră a businessului a fost BNR care a menţinut stabil cursul. Acum am început să ne mai recuperăm din pierderile suferite în ultimii doi ani”, ne-a declarat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Pe de altă parte, Maria Grapini, preşedintele Patronatului din Industria Uşoară FEPAIUS, spune că incertutudinea care este pe plan intern face ca leul să slăbească tot mai mult.

„Din cauza acestor incertitudini nu ştim cum să ne stabilim bugetele. Mai mult, există şi această recesiune economică, dar şi reţinerile pe care investitorii străini le au faţă de noi. Şi aceste lucruri fac ca leul să piardă teren”, mai spune Grapini.

Un motiv în plus pentru creşterea monedei europene este şi lipsa de industrializare cu care se confruntă România, mai crede preşedintele FEPAIUS.

Românii nu se mai ating de credite imobiliare

Nici sectorul imobiliar nu o duce mai bine. Ionuţ Negoiţă, om de afaceri, care are mai multe businessuri, mai ales în sectorul imobiliar, crede că efectele asupra vânzărilor de locuinţe nu pot fi decât negative.

„E rău, pentru că dacă euro creşte, cresc şi ratele la bancă şi apare panica şi reţinerea de a încheia un contract de creditare pentru achiziţia unei locuinţe”, spune omul de afaceri.

Totodată, el crede că şi devalorizarea are părţile ei bune, dar efectele negative le depăşesc pe cele pozitive. Negoiţă consideră că dolarul va ajunge la aceeaşi paritate cu euro, ceea ce va însemna o depreciere uriaşă a leului. În ceea ce priveşte cotaţia monedei naţionale faţă de euro, omul de afaceri spune că BNR ar trebui să ţină cursul cât mai stabil.

„În perioada următoare, una-două săptămâni, leul se va deprecia în continuare faţă de euro, iar apoi îşi va reveni. Cursul leu/euro trebuie să fie stabil, eu îl văd la maximum 4,25 lei”, spune Negoiţă. Potrivit cotaţiei de ieri a BNR, cursul leu/euro a atins cel mai mare nivel din acest an. (A contribuit Ciprian Mailat)

Cum s-a depreciat leul față de principalele valute

ESTIMĂRI

Cum văd oamenii de afaceri cursul valutar în acest an

Ne puteți urmări și pe Google News