Evenimentul Zilei > Actualitate > Cât de buni sunt hormonii la menopauză
Cât de buni sunt hormonii la menopauză

Cât de buni sunt hormonii la menopauză

Tratamentele de substituţie hormonală ameliorează simptome precum bufeuri, insomnii sau uscăciune vaginală, dar sunt periculoase luate în exces.

Menopauza apare în jurul vârstei de 50 de ani, iar din cauza modificărilor hormonale inerente femeile acuză frecvent simptome care le afectează calitatea vieţii: bufeuri însoţite de palpitaţii, transpiraţie excesivă şi insomnii, usturimi şi uscăciune vaginală.

În acelaşi timp, scade dorinţa sexuală, femeile se îngraşă, au migrene şi sunt predispuse depresiei. Ameliorarea acestor simptome se poate obţine prin administrarea de hormoni prin două metode: terapia de substituţie hormonală clasică sau cu hormoni bioidentici, dar şi prin tratamente alternative.

„Orice tratament hormonal se prescrie numai de către medic, după o evaluare amănunţită a stării de sănătate care include obligatoriu analize de sânge, consult genital, ecografie transvaginală şi mamografie”, atenţionează Corina Manolea, medic ginecolog la Spitalul Filantropia, din Bucureşti.

De la geluri şi ovule, la plasturi şi spray-uri nazale

Terapia de substituţie hormonală (TSH) cu hormoni sintetici se bazează pe administrarea de estrogen pe diferite căi: oral, vaginal, implant, gel, plasturi sau chiar spray-uri nazale.

„TSH este o metodă folosită pentru controlul bufeurilor, atrofiei genitale şi urinare. Ea este de ajutor şi femeilor cu o menopauză prematură (sub 40 de ani) predispuse pierderilor osoase accelerate, precum şi femeilor cu menopauză indusă chirurgical prin histerectomie”, adaugă Corina Manolea.

Administrarea intravaginală de hormoni (ovule, creme, inele) ameliorează durerea resimţită în timpul contactului sexual, cistitele frecvente şi pierderea involuntară de urină.

„Această terapie poate avea o serie de efecte secundare, iar cele mai importante se referă la creşterea riscului pentru cancer mamar, uterin, tromboză venoasă şi tromboembolism pulmonar. Din aceste motive se recomandă tratament hormonal pe perioade cât mai scurte şi în dozele minime eficace”, afirmă Cristian Jumuga, medic specialist obstetrică-ginecologie la clinica Gynecoland, din Capitală.

O alternativă la terapia hormonală clasică este terapia cu hormoni bioidentici, care utilizează hormoni sintetizaţi în laborator. Acest tip de tratament nu e aprobat oficial în Europa.

Dieta cu fitoestrogeni, o alternativă mai sigură

Femeile cu istoric de cancer uterin sau de sân, hepatită activă, fibroame, coagulare anormală a sângelui, hipertensiune arterială şi colesterol ar trebui să evite terapiile de înlocuire a hormonilor.

O alternativă la hormoni sunt dietele pe bază de fitoestrogeni (substanţe cu structură diferită de cea a hormonilor naturali, dar cu efecte similare). Astfel, derivatele din soia sau tofu sunt surse de fitoestrogeni care se pot achiziţiona din farmacii sau plafare, fără prescripţie medicală.

„Fitoestrogenii se regăsesc şi în nuci, cereale integrale, mere, carne, seminţe de in sau bere”, adaugă medicul Corina Manolea.

„Orice tratament se prescrie numai de către medic după o evaluare a stării de sănătate care include analize de sânge, consult genital, ecografie transvaginală, mamografie.“
CORINA MANOLEA, medic obstetrică-ginecologie, Spitalul Filantropia din Bucureşti