Costiniu, Căşuneanu şi Locic, în arest pentru 29 de zile

Costiniu, Căşuneanu şi Locic, în arest pentru 29 de zile

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis: judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic rămân încă 29 de zile după gratii.

Este o premieră în România. Niciodată un judecător de la cea mai înaltă instanţă din stat şi un oligarh al afacerilor cu bani publici nu a mai primit mandat de arest preventiv pentru o lună de zile.

Azi-noapte, după pronunţarea hotărârii magistraţilor ÎCCJ, judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu s-au prezentat la sediul Direcţiei de Cercetări Penale pentru a fi încarceraţi. Locic a declarat, la intrarea în arestul DCP, că are încredere în justiţie şi că speră într-o soluţie favorabilă la recurs: "Am încredere în justiţie şi sper că adevărul va ieşi la iveală". El s-a prezentat la arest îmbrăcat în costum şi a intrat având în mâini două plase cu provizii şi lucruri personale. “Nu vedeţi că totu-i politic? Ce dracu'!” "Asta-i decizia, o acceptăm, ne-o asumăm", a spus Căşuneanu la sosirea la sediul DCP, potrivit Mediafax. Întrebat ce aşteptări are de la procesul programat luni, când se va judeca recursul formulat împotriva deciziei instanţei supreme, Căşuneanu a răspuns: Nu aştept prea multe, nu vedeţi că totu-i politic? Ce dracu'!". Căşuneanu a declarat, zâmbind, că nu se teme la gândul că va petrece minimum două nopţi în arestul DCP, cel puţin până la judecarea recursului: "Nu mi-e frică nici dacă stau mai mult". Şedinţa de judecată a ÎCCJ a durat mai bine de 14 ore, iar luni se va judeca recursul pentru cei trei. Căşuneanu: sunt victima lui Voicu La audierile desfăşurate ieri la Curtea Supremă, omul de afaceri Costel Căşuneanu a susţinut că a fost tras pe sfoară de senatorul PSD.

Cu mâinile încătuşate, personajele prinse în dosarul „Voicu” încep să se acuze reciproc. Declaraţiile au apărut ieri, în timpul lungii serii de audieri de la Curtea Supremă a celor trei inculpaţi reţinuţi joi în acest caz: judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic.

„Trădările” nu i-au ajutat însă: aseară, în jurul orei 24.00, judecătorii au decis ca cei trei să se întoarcă după gratii, de data aceasta pentru 29 de zile. Singurul prezent la Curtea Supremă în acel moment era Florin Costiniu care a spus că se va întoarce imediat în arestul Direcţiei de Cercetări Penale. În aşteptarea deciziei, Căşuneanu şi Locic părăsiseră sediul Curţii. Dimineaţă cu cătuşe

Ne puteți urmări și pe Google News

Dis-de-dimineaţă a apărut în faţa judecătorilor Costel Căşuneanu. A fost primul pe listă, întrucât ordonanţa de reţinere eliberată de procurori pe numele său expira la ora 12.40.

El le-ar fi declarat magistraţilor că a fost păcălit de Cătălin Voicu: „Am fost victima lui Voicu. Mi s-au cerut sume cu împrumut şi am intrat într-un cerc vicios din care n-am ştiut cum să mai ies. Mi-a fost teamă”.

Sumele la care s-a referit Căşuneanu ar fi cele două „tranşe”: de 200.000 de euro, respectiv 60.000 de euro, care ar fi ajuns la Voicu în schimbul promisiunii că „va rezolva” un dosar aflat pe rolul instanţei.

Potrivit stenogramelor unei convorbiri telefonice dintre cei doi, Voicu ar fi solicitat „împrumutul” pentru un fin şi ar fi promis să înapoieze banii până la sfârşitul lui 2009.

După-amiază fără cătuşe

Audierea lui Căşuneanu s-a încheiat în jurul orei 13.30, la mai mult de o jumătate de oră după expirarea ordonanţei de reţinere emise pe numele său. Astfel că, atunci când şedinţa a fost suspendată, Căşuneanu s-a putut plimba liber pe hol, a discutat cu fiul său şi cu alţi câţiva apropiaţi.

La fel de calm ca în ziua reţinerii, omul de afaceri i-a spus jurnalistului EVZ care l-a întrebat despre noaptea petrecută după gratii: „Am făcut armata....”.

După o pauză de o oră, la bară a urmat Locic. La acel moment şi el era liber. Vorbise în pauză cu fratele său şi îi spusese că preferă să stea în sală doar pentru a nu da declaraţii presei. Audierea a durat aproximativ două ore.

După o altă suspendare a şedinţei, a venit rândul lui Florin Costiniu să dea ochii cu colegii săi de la instanţa supremă.   NOI STENOGRAME

„Domnu’ fin” i-a stricat lui Voicu alibiul pentru banii de la Căşuneanu  

Faptul că procurorii au cerut arestarea celor trei inculpaţi pe motiv că pot influenţa ancheta este dovedit şi de o nouă stenogramă datată 29 martie. Acest lucru arată că anchetatorii, cel puţin la sfârşitul lunii trecute, încă monitorizau fiecare mişcare a celor din dosar.

Din înregistrările ataşate la dosar şi trimise ieri instanţei reiese că la sfârşitul anului trecut, după ce primele elemente ale scandalului începuseră să devină publice, Voicu a încercat să piardă urma banilor primiţi „ca împrumut” de la Căşuneanu.

Aşa că a încercat să-şi preconstituie probele, susţin procurorii, în ordonanţa de re ţinere eliberată joi după-amiază pe numele judecătorului Florin Costiniu. Aşa a apărut în scenă un „fin”, pe nume Dan Radu Floarea, patron al unei firme de construcţii.

Potrivit lui Voicu, acesta ar fi avut nevoie de bani pentru a achita datorii apărute după ce a făcut o lucrare la un campus din Târgu-Jiu, iar beneficiarul lucrării, Ministerul Educaţiei, nu achitase contravaloarea lucrărilor.

Printr-o convorbire din 22 decembrie 2009 purtată cu Dan Radu Floarea, Voicu încearcă să „convingă ascultătorii” că banii n-au ajuns la senator sau la magistraţi, ci la firma lui Floarea din Târgu-Jiu. Voicu i se adresează de la bun început lui Floarea cu apelativul „domnu’ fin”.

Cătălin Voicu: Măi, omule, trebuie neapărat să-i dai omului ăla banii înapoi. E vorba de domnul Căşuneanu.

Dan Radu Floarea: Da.

Cătălin Voicu: Şi aşa am o mie de probleme, înţelegi, de la chestia asta.

Câteva luni mai târziu, „finul” Dan Radu Floarea avea să se sperie însă de amploarea scandalului în care a intrat. Pe 29 martie, asociata sa, D.L.A., îl sună pentru a-l anunţa că numele său a apărut într-o stenogramă difuzată pe televiziuni, care redă convorbirea dintre Voicu şi Floarea. Acest lucru îl sperie foarte tare.

Dan Radu Floarea: Doamne iartă-mă! Eu ce-am avut datorie i-am dat-o.

D.L.A.: Da, ei interpretează, ei interpretează că v-ar fi sunat pe dumneavoastră ca să-şi justifice declaraţia care a dat-o el că au fost banii luaţi împrumut pentru dumneavoastră, pentru...

Dan Radu Floarea: Măi, eu ce-am avut datorie i-am dat şi cu aia gata. Po să mă cheme oricine, oriunde, eu recunosc într-adevăr când mi-a dat bani, da’ eu i-am dat banii înapoi şi cu aia gata. Eu nu intru în c... de genul acesta în care văd că e băgat.

După ce recunoaşte fragmente din discuţia cu Voicu, Dan Radu Floarea exclamă: „Asta e o discuţie care vroia să mi-o inoculeze!”. „Ce bani am luat eu de la Căşuneanu? Nu am luat niciun ban”, mai spune bărbatul.

Tot în ordonanţa de reţinere emisă pe numele lui Florin Costiniu e redată o declaraţie dată de magistrat la DNA, pe 17 decembrie 2009.

Costiniu le declară procurorilor că a acceptat să analizeze dosarul lui Căşuneanu şi chiar să-l încurajeze pe acesta după pierderea procesului la instanţa supremă, însă afirmă că n-a cerut şi n-a primit vreun ban pentru asta. „Po să mă cheme orcine oriunde, eu recunosc într-adevăr când mi-a dat bani, da’ eu i-am dat banii înapoi şi cu aia gata. Eu nu intru în c... de genul acesta în care văd că e băgat (Voicu - n.r.).“ DAN RADU FLOAREA, „finul” lui Cătălin Voicu

Detalii despre cel mai spectaculos caz de corupţie din România, în ediţia de luni a EVZ.