Revoluţia cubaneză va păstra direcţia actuală, a decis Fidel.
În Cuba situaţia nu se va schimba, chiar dacă duminică Adunarea Naţională se va întruni pentru a-l desemna pe noul preşedinte, după retragerea liderului de la Havana, Fidel Castro. Misterul privind calea pe care o va urma statul comunist a fost risipit chiar de fostul comandant suprem. Fidel Castro a publicat, ieri, un articol sub titlul „Reflecţiile tovarăşului Fidel“, înlocuind astfel „Reflecţiile comandantului suprem“, relevă AFP.
În prima sa declaraţie de după anunţul retragerii, Fidel Castro a precizat că în Cuba nu vor fi „schimbări“, aşa cum şi-a exprimat speranţa George W. Bush. Preşedintele american „a spus că mesajul meu era primul pas pe drumul Cubei spre libertate, altfel spus pe cel al anexării“, a precizat Fidel Castro în acest articol.
Fostul lider cubanez a afirmat că a urmărit la televiziune „stânjeneala tuturor candidaţilor la preşedinţia Statelor Unite, care s-au văzut constrânş i să proclame cerinţe imediate faţă de Cuba, pentru a nu risca să piardă nici măcar un alegător“. „Jumătate de secol de blocadă nu li se pare suficient acestor privilegiaţi. Schimbare, schimbare, schimbare - au strigat ei la unison. Sunt de acord cu schimbarea, dar în Statele Unite“, a subliniat Fidel Castro. Totodată, acesta a afirmat că, după decizia luată, „are conştiinţa împăcată“.
Un nou eşalon pentru partid
Reacţia lui Fidel Castro vine în contextul în care Adunarea Naţională (parlamentul) este convocată mâine, la ora 10.00 (17.00, ora României). Adunarea, formată din membri ai Partidului Comunist Cubanez (partid unic) îi desemnează pe cei 31 de membri ai Consiliului Statului, executivul cubanez, şi pe preşedintele său, care devine astfel şeful statului.
Creat în 1976, Consiliul Statului mai cuprinde un prim-vicepreşedinte - funcţie deţinută în prezent de Raul Castro - şi cinci vicepreşedinţi. Potrivit Constituţiei, prim-vicepreşedintele ia locul preşedintelui în caz de „absenţă, boală sau deces“, fără a preciza însă durata interimatului.
Dintre membrii Consiliului Statului desemnat de ultima legislatură (2003), 27 sunt încă în funcţie. Ceilalţi fie au fost demişi, fie au murit. În cei 32 de ani de existenţă, membrii Consiliului nu s-au reunit decât o dată, atunci când, la cererea lui Fidel Castro, au votat pentru pedeapsa cu moartea în cazul generalului Arnaldo Ochoa, erou al armatei cubaneze, acuzat de trafic de droguri. Acesta a fost executat prin împuşcare în iulie 1989.