Casieri din Vama Giurgiu, reţinuţi pentru luare de mită

Casieri din Vama Giurgiu, reţinuţi pentru luare de mită

Opt angajaţi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, care lucrează în Vama Giurgiu, au fost reţinuţi, azi-noapte, pentru 24 de ore, fiind suspectaţi că ar fi luat bani de la şoferi la traversarea graniţei, informează Mediafax.

În urma unui control efectuat de poliţiştii şi procurorii de la Parchetul Tribunalului Giurgiu, în biroul acestora s-au găsit aproximativ 8.000 de euro, sumă nejustificată în acte.

Banii ar putea proveni de la şoferii care tranzitau zona între România şi Bulgaria, fiind percepuţi de casieri în scopul aplicării unor taxe mai mici decât cea legală la traversarea podului dintre Giurgiu şi Ruse.

„Banii erau aruncaţi pe birou, în spatele unui dulap, într-un top de hârtie, în mai multe pachete de ţigări şi într-un top de coli de hârtie, precum şi în sacoşa unei angajate. Cei opt casieri reţinuţi pentru luare de mită au declarat că nu cunosc modul în care banii au ajuns în aceste locuri pentru că pe parcursul zilei acest birou nu este încuiat. Noi am fost sesizaţi mai de mult despre anumite nereguli care se întâmplă acolo, în legătură cu tiruri şi camioane ai căror şoferi nu plătesc taxa la valoarea legală şi nu primesc chitanţe", a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, Radu Rădulescu. Suma de  aproximativ 8.000 de euro erau în dolari, lei, leva, lire sterline.

„Sunt convins că nu au lucrat de capul lor” Anchetatorii au mai precizat că sesizarea neregulilor a venit de la colegii casierilor din CNADNR, iar transportatorilor le convine să nu plătească taxele legale.

„Sunt convins că nu au lucrat de capul lor. Sunt informaţii că şeful lor a săvârşit şi infracţiuni de trafic de influenţă, în sensul că le-a cerut salariaţilor bani la modul că «dacă nu daţi, plecaţi». Înclin să cred că pe o tură, aşa sunau informaţiile noastre, se adunau între două şi trei mii de euro, până la zece mii de euro zilnic. Urmează să probăm acest lucru", a conchis prim-procurorul Radu Rădulescu.

Reprezentanţii Secţiei de Control şi Încasare Giurgiu a Regionalei de Drumuri şi Poduri Bucureşti spun că prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse trec zilnic aproximativ 500 de TIR-uri, iar taxa de pod este de aproximativ 300 de lei.

„Îi cunoaştem de zece ani pe aceşti oameni care au fost reţinuţi şi nu au avut vreo problemă de disciplină, nu cunoaştem ce s-a întâmplat şi aşteptăm un punct de vedere oficial al poliţiştilor şi al procurorilor pentru a cunoaşte acuzaţiile. Din cunoştiinţele noastre, banii pe care colegii îi aveau corespundeau cu încasările şi nu s-au găsit alte valori asupra lor sau în tonetele în care lucrau, iar reţinerea lor a avut loc la schimbul de tură", a declarat Marian Mina, directorul Secţiei de Control şi Încasare Giurgiu a Regionalei de Drumuri şi Poduri Bucureşti.

ȘTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 17.30

Ne puteți urmări și pe Google News