Se ia un aparat foto, o hartă şi o pereche de picioare. Se pleacă la pas prin Bucureşti, musai duminica la ora 17:00, din faţa librăriei "Cărtureşti". Se fotografiază case vechi de pe străduţe şi mai vechi, se introduc în calculator şi se lasă câteva zile la dospit. Aceeaşi pereche de picioare este dusă apoi, o dată la două săptămâni în "sub Cărtureşti", unde sunt digerate rezultatele împreună cu prietenii şi alţi curioşi din aceeaşi oală.
Aceasta este reţeta pe care ne-o propune spre "analiză" Asociaţia "RHABILLAGE" care, în colaborare cu librăria "Cărtureşti", va organiza azi, la ora 18:30, o dezbatere cu tema "Bucureşcii de vară".
Dezbaterea face parte dintr-o serie de mai multe, desfăşurate pe 30 iulie, 13 şi 27 august, 10 şi 24 septembrie şi are ca scop aducerea în discuţie a stării actuale a caselor de pe lista "case care plâng".
Proiectul "Case care plâng" este, înainte de toate, un concept. S-a născut din ideea de a face ceva pentru patrimoniul arhitectural al Bucureştiului.
Astfel, s-a ajuns ca, în timp, să evolueze şi să dea naştere unor evenimente culturale, artistice şi sociale, dar şi unei baze de date accesibile tuturor celor interesaţi de istoricul şi starea caselor incluse în proiect.
Potrivit iniţiatorilor, "casa care plânge se defineşte în funcţie de mai multe criterii: arhitectural, estetic, funcţional şi istoric".
Din punct de vedere arhitectural, în proiect sunt incluse atât casele cu arhitectură urbană, dar şi cele cu aspect rural, o raritate pentru Capitală.
Aspectul degradat al clădirilor este un factor determinant în alegerea lor, însă din proiect mai pot face parte şi construcţii care nu prezintă degradări, dar care deţin mărturii ale unor evenimente istorice.
Propunându-şi să tragă un semnal de alarmă cu privire la clădirile de patrimoniu, Asociaţia "RHABILLAGE" asigură celor prezenţi un periplu de neuitat prin istoria arhitecturală a Bucureştiului.
BUCUREŞCII DE VARĂ 1