Cărţi unice la Frankfurt

Cărţi unice la Frankfurt

Târgul unde se fac cele mai importante afaceri editoriale începe astăzi.

În fiecare an, la mjloc de octombrie, toţi profesioniştii industriei cărţii din lume se adună la „Frankfurt am Main“. În acest an, târgul de carte considerat cel mai important în privinţa contractelor încheiate, care se va desfăşura de astăzi până pe 14 octombrie, are ca invitat de onoare Catalunia, sub sloganul „Unic şi Universal“.

România participă cu un stand naţional. În loc de cumpărători în căutare de lecturi la preţ redus ori de volume pe care nu le mai găsesc în librării, la Frankfurt vin directori editoriali, agenţi literari, responsabili de copyright, redactori-şefi de edituri care se informează asupra noilor autori în vogă şi a marilor succese de vânzări din alte ţări pentru a cumpăra licenţe de traducere.

În acest an, târgul se desfăşoară în cinci săli de expoziţie şi va găzdui peste 2.500 de evenimente, cu peste 7.300 de expozanţi din 110 ţări, pe o suprafaţă echivalentă a 30 de terenuri de fotbal. Loc de business „E mai mult un târg important nu prin vânzări, ci prin afaceri şi drepturi de autor cumpărate“, apreciază Lidia Bodea, director general la Humanitas. „Pentru că aproximativ 1.900 de expozanţi vin din regiuni de limbă engleză, este şi cel mai mare târg anglofon“, precizează Bogdan Hrib, de la Tritonic.

Dacă, până acum, târgul era în colaborare cu Asociaţia Editorilor Români, care a organizat până în prezent cinci ediţii (2000, 2001, 2002, 2005 şi 2006), anul acesta, de stand se ocupă numai Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC).

„Deconturile s-au făcut foarte târziu şi am preferat să nu ne mai implicăm. AER organizează acum numai un singur eveniment în cadrul târgului - «Happy Hour», unde avem invitaţi parteneri străini“, explică Grigore Arsene, directorul AER. 100.000 de euro pentru standul României Standul României, închiriat cu 25.000 de euro, a fost conceput de angajaţii Centrului Cultural Sala Palatului. Pentru construcţia sa, dotarea cu utilităţi, amenajarea cu mobilier, rafturi şi un podium pentru lecturi au fost alocaţi alţi 40.000 de euro. Într-un stand de 100 de metri pătraţi, personalizat în culorile portocaliu şi albastru, îşi vor face loc câteva sute de titluri de la 35 de edituri.

„În afară de editurile grele şi statornice ale Frankfurtului, cum ar fi Polirom, Humanitas, Rao, Paralela 45 sau Nemira, au venit şi unele care nu participau de obicei“, a precizat Ana Andreescu, consilier MCC.

La recomandarea Uniunii Scriitorilor din România, ministerul a invitat opt autori români la târg, care vor citi fragmente din volumele proprii, în cadrul proiectului „Scriitorii români citesc în Frankfurt“: Matei Vişniec, Andrei Codrescu, Petru Cimpoeşu, Ruxandra Cesereanu, George Bălăiţă, Ion Pop, Adrian Popescu şi Dan Cristea. Şederea lor în Germania a fost finanţată de MCC cu 20.000 de euro.

Din bugetul propriu, Editura Polirom susţine participarea lui Florian Filip, tânărul autor al romanului „Degete mici“, în curs de traducere în limba germană la prestigioasa Editură Suhrkamp. (A contribuit Florentina Ciuverca)

Ne puteți urmări și pe Google News