Căpuşele au ajuns la Guvern

Căpuşele au ajuns la Guvern

Premierul a cerut soluţii pentru limitarea îmbolnăvirilor cu Lyme.

Prim-ministrul a solicitat specialiştilor Ministerului Sănă­tăţii o statistică la zi şi o soluţie prin care s-ar putea preveni răspândirea acestei groaznice afecţiuni. Ea ar urma să fie prezentată în şedinţa Executivului de săptămâna aceasta.

Victor Ponta a aflat, în sfârşit, că episodul " Şerban Ionescu" nu este unul singular. La spitalele de stat, boala este depistată greu, iar pacienţii sunt plimbaţi luni şi chiar ani de zile până primesc diagnosticul: boala Lyme. "Am fost sensibilizat de situaţia actorului Şerban Ionescu. Evident, am aflat că nu este un caz singular, că există oameni care nu sunt foarte cunoscuţi şi ar merita aceeaşi atenţie. Cred că trebuie să ştim care sunt soluţiile", a declarat premierul.

Până una alta, zeci de persoane se prezintă zilnic la spitale, în toată ţara, pentru că au fost muşcate de căpuşe. Culmea: deşi este un fenomen tot mai des întâlnit şi care ar trebui tratat ca urgenţă, oamenii sunt puşi să bage mâna în buzunar ca să le fie scoasă căpuşa ori pentru a beneficia de tratament. Numai în judeţul Buzău, 320 de persoane au ajuns la spital, în ultima lună, înţepate de căpuşe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contactat de Agerpres, pentru a explica dacă există vaccin pentru prevenirea bolii, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, a refuzat să comenteze acest subiect. În judeţul Sibiu, zonă cu cei mai mulţi pacienţi înţepaţi de căpuşe, în ultimii trei ani, există deja un caz de deces, în urma bolii Lyme, conform familiei celui decedat şi al inspectorului şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu.

De la începutul anului, 287 de sibieni s-au prezentat la spital. Maladia Lyme nu este recunoscută oficial ca endemică, însă răspândirea ei este reală. În România există aproximativ 8.500 de pacienţi diag­nosticaţi cu Lyme, potrivit statisticilor medicale oficiale. EVZ este primul ziar care a scris despre problema căpuşelor. Reacţia iniţială a primarului Capitalei, Sorin Oprescu a fost: exagerări ale presei! Citiți și:

  • Boala cu o mie de feţe atacă în parcurile bucureștene
  • Cum faci diferenţa între înţepăturile insectelor
  • Paralizie de la înţepătura căpuşei
  • Boala lui Şerban Ionescu: 5 ani de chinuri într-o mie de feţe
  • Au ajuns la Urgenţe după ce au fost muşcaţi de căpuşe