Capii poliției clujene, fiecare cu dosarul lui

Capii poliției clujene, fiecare cu dosarul lui

Șefii din IPJ Cluj și chiar comisarul-șef Toma Rus, subsecretar de stat în MAI, sunt cercetați de DNA sau bănuiți de trafic de influență.

Jafurile și incendierile cu cocktailuri Molotov care s-au produs în ultima vreme în Cluj-Napoca pun pe tapet slabele performanțe ale șefilor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Cluj, care fie au dosare penale, fie se ocupă de afaceri suspicios de prospere. „Nu mai există profesioniști decât la nivelurile de execuție. Avansările în funcție s-au făcut pe bază de relații, nu profesionalism. Din această cauză, șefii poliției nu mai sunt respectați de nimeni acum”, spune un angajat al IPJ Cluj, membru în conducerea sindicatului polițiștilor.

„Peștele de la cap se-mpute”

Lista „polițiștilor penali” începe chiar cu șeful IPJ Cluj, comisar-șef Ioan Păcurar. Acesta este cercetat de către DNA București pentru infracțiuni din domeniul corupției. Oficialii DNA, care susțin că polițistul este cercetat într-un dosar mai amplu, au cerut Primăriei Apahida să le comunice averea comisarului Păcurar, aflată pe raza acestei comune. Comisarul-șef spune că nu știe nici de ce este cercetat, că nu a comis nicio ilegalitate și că așteaptă să fie chemat la audieri.

Un alt ofițer cu probleme este comisarul-șef Marcel Bonțidean, fost adjunct al IPJ Cluj. Acesta a fost cercetat disciplinar pentru că i-a dat ordin unui subofițer să nu aplice amendă contravențională într-un caz de transport de lemne fără documente justificative. Lui Bonțidean i s-a prescris fapta, după un an de cercetare disciplinară. După un scurt stagiu la Poliția de Frontieră Timișoara, Bonțidean a revenit la Cluj, pe funcția de adjunct al șefului Poliției Cluj-Napoca. Acum două luni acesta a fost propus să primească salariul de excelență pentru merite deosebite, ceea ce înseamnă un plus de 50 la sută la salariu, pe șase luni.

Și șeful Secției 4 de Poliție, pe raza căreia s-a produs jaful de la Banca Transilvania, comisarul Alexandru Miron, este acuzat de un medic stomatolog, Constantin Hulpe, de mărturie mincinoasă într-un dosar în care reclamă că a fost escrocat de două case, în zone centrale ale orașului.

Funcțiile înalte atrag afaceri prospere

Mai mulți polițiști clujeni și-au mărit averile doar datorită funcțiilor pe care le dețin. Astfel, comandantul Poliției Cluj-Napoca, comisarul-șef Ioan Herdea Rus, care nu avea nicio proprietate, a primit de la Primăria Cluj-Napoca o casă de aproape 92 de metri pătrați în centrul Clujului, pentru care plătea o chirie de 48 de lei. Ulterior, o firmă de-a familiei Herdea, SC Zara SRL, a primit tot de la Primăria Cluj-Napoca, un spațiu comercial de aproximativ 82 de metri pătrați, situat sub locuința acordată din fondul locativ.

Un alt nume, vehiculat pentru afacerile imobiliare făcute de consoarta sa, este cel al șefului Poliției Rutiere Cluj, comisarul Alexandru Mureșan. Din același domeniu prosperă și inspectorul principal Radu Simion Cionca, adjunct al șefului DIAS Cluj. Acesta a investit 2,3 milioane de lei în construcția a trei blocuri, în Apahida.

CORUPȚIE

Subsecretar de stat cercetat de DNA

Spațiul unde funcționează Banca Transilvania, atacată vineri seara de persoane care au rămas necunoscute, aparține comisarului-șef Toma Rus (foto), care ocupă în momentul de față funcția de subsecretar de stat în Ministerul Internelor. În legătură cu acest spațiu, Rus este cercetat penal de către DNA, pentru infracțiuni din domeniul corupției. Conform anchetatorilor, Rus și-ar fi folosit funcția pentru a-l determina pe directorul societății Piscicola, proprietara spațiului, să fie de acord cu închirierea acestuia.

"Avansările s-au făcut pe pile. Șefii nu mai sunt respectați de nimeni acum.", membru în conducerea sindicatului polițiștilor

Ne puteți urmări și pe Google News