Cu toate că oraşul este în carantină din cauza rabiei până pe 15 iunie, iar adăpostul pentru câini comunitari este închis publicului, câţiva focşăneni au reuşit să intre zilele trecute în incintă în încercarea de a recupera un maidanez capturat de hingheri.

Şocaţi de cele văzute, aceştia s-au trasformat în reporteri de ocazie şi au filmat condiţiile în care sunt ţinute animalele. În imaginile furnizate de o focşăneancă poate fi văzut un căţel muribund, atacat de confraţi, care a fost aruncat de viu în containerul pregătit să plece la incinerare.

Aici zăceau mai mult de zece câini morţi. „Sunt câini vii aruncaţi lângă cei morţi. Acest câine care mai clipeşte a fost luat din cuşcă de faţă cu noi, pentru că am reclamat, pentru că îl mâncau ceilalţi de viu. Gardianul ne-a păcălit că a venit doctorul şi l-a luat să-l salveze… Uitaţi cum tratează doctorul pe care noi îl plătim. Câinii se mănâncă între ei de foame, nu de altceva… Nu se poate aşa ceva într-o ţară unde spunem că sunt iubitori de animale…“, a comentat o femeie care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Medicul veterinar Alexandru Sandu, care se ocupă de animalele din padoc, a fost chemat de urgenţă la faţa locului, a intrat în container şi a scos cu mâinile goale animalul care agoniza.

Întrebat de ce nu-şi ia măsuri de protecţie, medicul spune că a fost imunizat prin vaccin. Cu toate că a încercat să salveze căţelul, punându-i o perfuzie, animalul a murit.

Oficialii Primăriei Focşani au recunoscut că padocul nu mai are autorizaţie sanitară de funcţionare pentru că nu îndeplineşte normele sanitare. Cu toate că Mircea Şerbănoiu, preşedintele FRPCA, a sesizat în mai multe rânduri Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea, instituţia nu a luat nicio măsură împotriva primăriei pentru a îmbunătăţi condiţiile în care sunt ţinute animalele.

„Obedienţă instituţională“

Mircea Şerbănoiu crede că la mijloc este vorba despre „obedienţă instituţională“. „Poliţia şi Parchetul ar fi trebuit să se autosesizeze pentru încălcarea Legii nr. 9 privind protecţia animalelor, care interzice eutanasierea. Noi nu spunem că adăpostul trebuie închis pentru că acesta nu trebuia deschis fără autorizaţie. Sunt ţinute acolo 60 de animale, dar de faţadă, deoarece ei adună şi ucid căţeii. La adăpost nu are acces nimeni în condiţiile în care acolo se cheltuiesc bani publici. Vineri vom veni la Focşani şi vom face plângere direct la instanţă“, a declarat preşedintele FRPCA.

După ce a văzut filmul, purtătorul de cuvânt al DSVSA, dr. Iulian Cucoli, a promis că instituţia va demara o anchetă. Constantin Liciu, şeful serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, din cadrul Primăriei Focşani, a recunoscut sincopele generate de lipsa condiţiilor, însă a negat că animalele ar fi omorâte sau că ar suferi de foame şi a pus totul pe seama agresivităţii naturale a acestor animale.

Primarul Decebal Bacinschi a evitat să facă declaraţii, spunând doar că problema câinilor fără stăpân este speculată electoral. Totuşi, edilul a precizat că municipalitatea lucrează la un staţionar pentru câinii comunitari, o investiţie care se ridică ca 1,3 milioane de lei. Edilul focşănean s-a ales cu porecla „Dr. Mengele“, după ce a declarat anul trecut că soluţia finală este „exterminarea“.

BUCUREŞTI

Primăriile, în instanţă pentru maidanezi

Avocatul Iulian Urban a deschis calea proceselor împotriva administraţiilor locale. El a notificat Primăria Sectorului 6 pentru maidanezii pe care nu-i strânge de pe străzi. Urban s-a angajat să plătească cheltuielile de judecată pentru toţi românii care vor dori să cheme în instanţă primăriile care nu rezolvă această situaţie. Până acum, el a câştigat adepţi în sectoarele 1 şi 4 din Bucureşti, dar şi în alte oraşe din ţară. Avocatul bucureştean primeşte întrebările sau probele de la cei interesaţi să acţioneze autorităţile în justiţie pe adresa [email protected] (Dollores Benezic)