Candidatul universal

Candidatul universal

Admiterea pe baza de dosar, adoptata de cele mai multe universitati, ii determina pe candidati sa se inscrie la cat mai multe facultati, dintre care unele cu profiluri diametral opuse.

Inlocuirea examenului clasic cu concursul de dosare i-a determinat pe viitorii studenti sa se inscrie la mai multe facultati.

Admiterea la facultate pe baza de dosar a devenit, de la an la an, un lucru din ce in ce mai obisnuit.

Tinerii care nu beneficiaza de un minimum de consiliere in alegerea facultatii, asa cum remarca fostul ministru al educatiei, Mircea Miclea, prefera sa se inscrie la cel putin doua facultati, fie ele si opuse ca specializare, doar pentru a fi siguri ca vor fi studenti din toamna.

Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi a renuntat definitiv la organizarea unor testari scrise, preferand sistemul concursurilor de dosare, adica intrarea la facultate doar pe baza mediei de la Bacalaureat si a mediei celor patru ani de liceu.

Acelasi lucru s-a intamplat si la majoritatea specializarilor de la Facultatea de Litere si Limbi Straine din cadrul Universitatii Bucuresti, unde concurenta din acest an l-a lasat pe decanul Liviu Papadima fara explicatii.

Concursul de dosare discrimineaza Sistemul admiterii pe baza de dosar ii poate discrimina pe tinerii care au terminat scoala la un liceu cu profesori mai severi si care au note mai mici fata de altii care depun la inscriere diplome cu note peste 9-9,50.

Numai examenul de Bacalaureat din aceasta vara a demonstrat ca diferentele intre judete, ca sa nu facem referire si la cele intre localitati sau unitati de invatamant, sunt foarte mari si uneori nejustificate.

Promovabilitatea la BAC la Suceava a fost de 98,32%, in timp ce in Ilfov a fost de numai 17%. Cele mai multe note de 10.00, respectiv 13, au fost in Mehedinti, in timp ce in Capitala niciun absolvent de liceu nu a reusit sa ia nota maxima.

Mai mult decat atat, absolventii de liceu au prins moda inscrierii la cat mai multe facultati pentru a avea un loc asigurat. Astfel, cei cu medii mari intra la mai multe institutii de invatamant superior, in timp ce colegii lor cu note modeste stau la coada, asteptand ca primii sa se decida si sa-si retraga dosarele.

Elena a terminat Liceul „Dante Alighieri”, din Capitala, in urma cu un an, cu media de Bac 8,02. Fata are media anilor de liceu 8,54 si spera sa obtina un loc fara plata la Facultatea de Litere si Limbi straine - germana din cadrul Universitatii Bucuresti.

 „Anul acesta au fost medii mai mari la Bacalaureat, de aceea, pentru a fi sigura, m-am inscris si la Limbi straine - orientale”, spune Elena.

Stampilele nu au ajuns in tara

In acelasi timp, reprezentantii Ministerului Educatiei nu au reusit sa obtina, de la Monetaria Statului, stampilele cu noua denumire a ministerului pentru toate judetele, astfel ca aceia care sunt admisi la o facultate risca sa nu-si poata pastra locul. Asta, deoarece, odata admisi, ei trebuie sa depuna la facultate diploma in original.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Iasi spun ca ieri au sosit in judet noua stampile de la Monetaria Statului. „Am primit stampile pentru scolile cu elevi care pleaca in strainatate. Pentru saptamana viitoare ne-au promis inca 23”, a declarat Camelia Gavrila, inspectorul general de la Iasi.

Top

Cele mai cautate facultati

Relatii Internationale si Studii Europene, Universitatea „Al.I. Cuza” Iasi - 60 pe loc

Facultatea de Administratie si Afaceri, Universitatea Bucuresti - 36,4

Facultatea de Business, Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca - 11 pe loc

Facultatea de BalneoKinetoFizioterapie, Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara - 10 pe loc

Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, Academia de Studii Economice Bucuresti - 10 pe loc

Bucuresti

Finante si Administratie in top

Tinerii care s-au inscris la Academia de Studii Economice tin cu orice pret sa se faca economisti. Pana joi seara isi depusesera dosarele 7.131 de candidati fizici, dar, per total, erau 23.431 de inscrisi. Cei mai multi au optat pentru doua, trei facultati. „Sunt si tineri care s-au inscris la toate cele zece facultati”, spune Florina Mohanu, director in cadrul universitatii.

Cea mai mare concurenta este la Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori si la Relatii Economice Internationale, aproape 10 pe loc. La Universitatea Bucuresti, cele mai multe optiuni au fost inregistrate la Administratie si Afaceri (4.919 / 135 locuri), Geografie (4.948 / 295 locuri), Litere (3.478 / 440 locuri), Limbi si literaturi straine (3.425 / 370 locuri). (Eugenia Mihalcea)

Iasi

60 pe loc la Relatii Internationale

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, unde se intra doar pe baza de dosar, pentru cele 2.949 de locuri fara taxa erau inscrisi, pana joi seara, 11.885 de tineri, adica o medie de patru candidati pe loc. Cea mai mare concurenta, de 60 pe loc, se inregistreaza la specializarea Relatii Internationale si Studii Europene, din cadrul Facultatii de Filosofie.

In urma procesarii fiselor de admitere a reiesit ca sapte candidati s-au inscris la patru facultati, iar 161 la trei. La Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”, cea mai mare concurenta, de 3,4 pe loc, se inregistreaza la Facultatea de Arhitectura, unde si-au depus dosarele 185 de tineri si sunt doar 53 de locuri subventionate de la buget. (Ionela Luchian)

Cluj

Constructiile, mai tari decat Automatica

Admiterea la Cluj, in cele mai multe cazuri, se face pe baza de dosar, asa ca tinerii au preferat sa dea un ban in plus si sa se inscrie la mai multe facultati. „M-am inscris la Agronomie, pentru ca vreau sa lucrez la Protectia Consumatorului. Oricum, daca nu intru aici, mi-am depus dosarul si la Comunicare si Relatii Publice, unde sunt 360 de locuri cu taxa si intru sigur”, spune Ana Maria Moldovan.

La Universitatea „Babes-Bolyai” concurenta la Facultatea de Business e de 11 pe loc. La Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii Tehnice sunt circa sapte candidati pe loc. „Anul acesta, la moda sunt constructiile, chiar mai mult decat calculatoarele”, spune Claudiu Oprea, unul dintre organizatorii admiterii. (Raluca Crisan)

Timisoara

Specializari care aduc bani

Viitorii studenti de la Timisoara se bat pentru Stiinte Economice, Comunicare si Relatii Publice, precum si pentru studiile de BalneoKinetoFizioterapie si Recuperare. Cea mai cautata facultate este, in acest an, cea de Stiinte Economice de la Universitatea de Vest din Timisoara (UVT), unde peste 2.000 de tineri si-au depus deja dosarul, pentru cele 1.900 de locuri de la buget.

Cei mai multi studenti si-au depus dosarele la cel putin trei sau patru facultati si se vor decide dupa admitere ce urmeaza sa studieze. La Universitatea Politehnica din Timisoara (UPT), cautate sunt specializarile in constructii, arhitectura, ingineria mediului si calculatoarele, cu doi candidati pe un loc. (Raluca Pantea)

LA EXAMEN

Inginerii vor bani din computere

Curtea Politehnicii din Capitala era plina ieri de posibili viitori ingineri. Dupa doua ore de examen la algebra si elemente de analiza matematica - prima proba de concurs -, unii dintre candidati au iesit convinsi ca au locul asigurat, iar altii fara prea mult chef de vorba. Cristian a luat 8,60 la matematica.

„Sunt ofticat, puteam sa iau 90 de puncte. Daca nu intru aici, ma duc la ASE”, spune tanarul candidat la Automatica. La fel de necajit e si Ludovic, din Vatra Dornei, care a absolvit liceul la Craiova. Nu s-a descurcat decat de 50 de puncte: „A fost usor, dar am gresit ca prostul”. Nu-i bai, insa, luni da examen la Automatica din Cluj si ingineria-i ca si rezolvata.

Mertin e tatar, a venit din Constanta la Bucuresti sa se faca inginer. E nebun dupa informatica, mestereste calculatoare de cand se stie. La prima proba de examen a luat 9,60. „Un subiect a fost mai dificil, restul - acceptabile”, spune emotionat Mertin Curban-Gazi.

O viitoare femeie-inginer este Nicoleta, olimpica pe tara la engleza, care se imagineaza deja castigandu-si salariul de pe urma computerelor. Cele 96 de puncte obtinute la matematica i-au mai scazut nivelul emotiilor. Mai rau sta mama sa, Simona, care simte nevoia sa ia o pastila la auzul notei asa de mari. (Oana Botezatu)

Concluzie

„Universitatile vor renunta la examen” Universitatile vor fi tentate din ce in ce mai mult sa renunte la examenul clasic in favoarea concursului de dosare, este de parere presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Educatie, Mircea Miclea.

„Este un aspect pacatos, dar e clar ca va fi asa din cauza declinului demografic. In goana dupa studenti, universitatile sunt in stare sa faca orice, chiar daca isi pierd prestigiul”, spune fostul ministru al educatiei. Cat despre faptul ca tinerii se inscriu la cat mai multe facultati, Miclea precizeaza ca acest lucru creeaza o „adevarata degringolada”.

„Candidatii care au medii mari la Bacalaureat si in gimnaziu ii incurca pe cei care au note mai mici si care ajung la admitere sub linie”, completeaza Mircea Miclea. Astfel, respinsi din prima faza, ei  trebuie sa astepte ca admisii sa se decida astfel incat primii sa stie daca trec deasupra liniei, accepta un loc cu taxa sau isi retrag dosarele. (Eugenia Mihalcea)

Ne puteți urmări și pe Google News