Când ura întoarce şi celălalt obraz

Când ura întoarce şi celălalt obraz

"American History X" este un film tulburător despre rasism, violenţă şi, în final, toleranţă şi iubire faţă de aproape.

În centrul acţiunii se află un Edward Norton magnetic, în rolul neonazistului Derek convertit în urma golgotei personale la o nouă identitate. Partitura i-a adus versatilului actor cea de-a doua nominalizare la Oscar din carieră.

Derek se transformă din criminalul perfect, ghidat de o doctrină, într-un om capabil de înţelegere, toleranţă, iar procesul acestei metamorfoze se desfăşoară pe fundalul unei naţiuni străbătute de ură. Cei care îl ajută pe Derek să-şi vindece sufletul sunt profesorul de istorie Sweeney (Avery Brooks) şi fratele mai mic al eroului, Danny, a cărui vulnerabilitate este excelent transpusă în film de Edward Furlong (rolul i-a adus şi o nominalizare pentru cea mai bună performanţă a unui tânăr actor în rol secundar, la Young Artist Awards).

Edwart Norton a trebuit să se antreneze din greu pentru a intra în pielea lui Derek. A câştigat 15 kilograme de masă musculară, în urma unor antrenamente intensive de forţă şi prin shake-uri proteice pe care şi le prepara singur. Tatuat şi ras în cap, cu o privire diabolică ce aminteşte de rolul genial interpretat în „Avocatul diavolului“ (pentru care a fost nominalizat la Oscar), Norton reuşeşte să te bage în sperieţi în prima parte a filmului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lider al unei grupări antisemite violente, hrănită cu alcool, droguri, heavy metal, Derek ajunge să ucidă şi este condamnat la închisoare. Experienţ ele din perioada încarcerării, oamenii pe care îi întâlneşte acolo îl schimbă însă radical. Momentul întoarcerii acasă este dramatic, mai ales că fratele lui fusese asimilat de gruparea extremistă, în răstimpul celor trei ani, şi transformat într-un skinhead veritabil.

SÂMBĂTĂ, 23.15, PRO CINEMA