Când se retrage Vladimir Putin din politică?

Când se retrage Vladimir Putin din politică?

Aceasta a fost una dintre multele întrebări la care premierul rus a refuzat să răspundă, săptămâna aceasta, în timpul dialogului televizat cu poporul, alimentând astfel speculaţiile privind o eventuală candidatură a sa la alegerile prezidenţiale din 2012.

În cadrul sesiunii televizate de întrebări şi răspunsuri, care a durat patru ore si jumătate, premierul Vladimir Putin le-a promis, joi, ruşilor de rând că economia îşi va reveni, i-a numit "porci" pe trădătorii din serviciile secrete şi a promis că statul va reprima "orice formă de extremism".

Însă şeful guvernului de la Moscova nu a dorit să răspundă unor întrebări mai delicate primite de la cetăţenii de rând ş remarcate de jurnaliştii de la AFP pe crawl, banda orizontală din partea inferioară a micilor ecrane.

Multe întrebări bune, puţine răspunsuri Potrivit reprezentanţilor televiziunii publice Rossia, ruşii i-au trimis lui Putin - prin telefon, SMS şi prin email - circa două milioane de întrebări. Cei care au dorit să afle când se va retrage actualul premier din politică, dacă şi când vor trăi mai bine sau când va deveni Rusia o ţară cu adevărat democratică au fost dezamăgiţi.

Vladimir Putin i-a ignorat şi, prin tonul dur folosit atunci când a vorbit despre extremişti, trădători şi despre "hoţul" Mihail Hodorkovski, a transmis un mesaj cât se poate de clar, acela că ramâne un lider puternic şi autoritar. 

Cine conduce Rusia

Presedintele Rusiei şi seful guvernului de la Moscova dorm cu rândul, pentru ca ţara să aibă un conducător 24 de ore din 24, a glumit Vladimir Putin. "Dormim pe rând. Totul este sub control!", a spus Putin joi, când a fost întrebat cine conduce Federaţia Rusă când el şi preşedintele Dmitri Medvedev merg la culcare.

"Putin pare mult mai puternic decât Medvedev şi mult mai implicat în conducerea ţării. Asta reiese din răspunsurile date la întrebările recente", spune Maşa Lipman, analist la Centrul Carnegie din Moscova.

În ceea ce priveşte candidatura lui Vladimir Putin la prezidenţialele din 2012, analiştii spun că este încă prea devreme pentru a se putea pronunţa. "Nu cred că Putin a luat o decizie finală în acest sens. Aceasta va depinde de mai mulţi factori, inclusiv de relaţia Rusiei cu Occidentul. Nu exclud nici posibilitatea apariţiei unui candidat nou din partea partidului aflal la guvernare (Rusia Unită, n.r.), spune Nadejda Arbatova, de la Institutul pentru Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale din Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News