Evenimentul Zilei > Economie > Canadienii de la Roşia Montană, „favorizaţi” de puterea PDL-PSD
Canadienii de la Roşia Montană, „favorizaţi” de puterea PDL-PSD

Canadienii de la Roşia Montană, „favorizaţi” de puterea PDL-PSD

O publicaţie a investitorilor de peste Atlantic socoteşte că Gabriel Resources, compania care vrea să exploateze resursele aurifere de la Roşia Montană, este o "victimă a politicii" româneşti. Totuşi, se consideră că trecerea UDMR în opoziţie a pus capăt problemei, iar compania canadiană va începe procesul de exploatare.

"În sânul Europei, în România, care are o istorie minieră întinsă pe mai mult de 100 de ani şi o imensă nevoie de investiţii străine, tensiunile politice cauzează întârzieri inutile unui proiect atractiv", notează o publicaţie canadiano-americană a investitorilor, referindu-se la delicatul subiect al exploatării de aur de la Roşia Montană.

Proactive Investors notează că este posibil ca Gabriel Resources să aibă în faţă "cea mai mare exploatare auriferă din Europa". La Alba Iulia, compania canadiană a construit chiar un cartier cu 123 de locuinţe, pentru mutarea familiilor care locuiesc pe terenul viitoarei exploatări. Potrivit sursei citate, casele vor ajunge la beneficiari în următoarele trei-patru luni.

UDMR era omul "rău". PSD+PDL – "pomul copt"

În precedenta guvernare, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România deţinea ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. La presiunea numeroaselor ONG-uri care se opuneau exploatării aurifere, ministerul numit anunţa, în septembrie 2007, că "este în imposibilitate de a continua procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Roşia Montană". În martie 2008, Curtea Constituţională a decis că ministerul are dreptate, respingând cererea Societăţii Comerciale "Roşia Montană Gold Corporation" SA.

"Lucrurile se schimbă în România, după alegerile parlamentare din noiembrie 2008", notează proactiveibvestors.com, care susţine că, după intrarea în opoziţie a UDMR, statul pare a da undă verde exploatării. "Gabriel ştie că România are mare nevoie de bani în aceste vremuri, iar coaliţia nu neagă asta. Compania a menţinut relaţii cordiale atât cu PDL, cât şi cu PSD.

Februarie 2009 – Curtea de Apel dă dreptate canadienilor

La începutul lunii februarie 2009, Curtea de Apel Bucureşti a obligat Ministerul Mediului să emită avizele şi acordurile de funcţionare solicitate de Roşia Montana Gold Corporation privind două baraje pe care compania voia să le ridice în cadrul proiectului Roşia Montana.

Managerul regional de comunicare al Gabriel Resource, Cătălin Hosu, susţine că, până acum, Roşia Montana Gold Corporation a investit peste 350 de milioane de dolari în dezvoltarea proiectului Roşia Montana. Investiţia totală este estimată la peste de 2,5 miliarde de dolari.

Proactive Investors este o publicaţie electronică foarte populară printre investitorii din America de Nord şi Regatul Unit.

CITIŢI ŞI:

Canadienii nu renunţă la aurul românesc

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: