Bănăţenii din Sânnicolau Mare s-au întrecut, în lunea Paştelui, în tăria ouălor vopsite. În speranţa victoriei, unii dintre ei „şi-au tratat” găinile cu calciu efervescent.
Peste 100 de participanţi, copii şi adulţi, au concurat, ieri, în piaţa mare din Sânnicolau Mare la un inedit concurs de spart ouăle de Paşte, ajuns la a doua ediţie.
Concurenţi între 4 şi 71 de ani
Campionatul de Paşte organizat de primăria oraşului a început la ora 12.00, cu competiţia copiilor. Peste 50 de participanţi între 4 şi 14 ani s-au înghesuit să ciocnească ouăle. În etapa a doua, s-au întrecut adulţii, cel mai vârstnic participant având 71 de ani.
„Anul trecut abia au fost 40 de participanţi, anul acesta au fost peste 100”, a spus primarul Dănuţ Groza. Diana-Andrada Colar, 14 ani, şi-a adjudecat marele premiu: un miel negru, împodobit cu fundă roşie.
Fata povesteşte că a fost motivată de fratele mai mare să participe, acesta fiind câştigătorul de anul trecut al concursului. „Am participat cu un ou care le-a bătut pe toate acasă, primit de la verişorul meu”, a povestit fata.
Ouă tari, testate cu dinţii
„Specialist” în descoperit tăria ouălor, fratele ei, Paul, ne-a dezvăluit câteva din „secretele meseriei”.
„Eu ştiu să încerc ouăle în dinţi. Se ia oul şi se loveşte încet de dinţi. După cum sună îmi dau seama care e mai tare. Dacă e mai tare coaja, sună mai gros”.
Organizatorii au fost atenţi ca fiecare participant să mănânce din ouăle cu care s-a întrecut. Asta pentru a demonstra că nu au trişat. Gospodarii din Sânnicolau Mare povestesc că există tertipuri care ajută găinile să facă ouă cu coaja tare.
„Se ţine găina la întuneric cu o lună înainte şi i se dă să mânânce coajă de ou pisată, odată cu grăunţele”, a povestit unul dintre localnici.
Un altul a relatat că ştie oameni care, cu câteva săptămâni înainte de Paşte, au dat calciu efervescent găinilor, în apa de băut, ca să facă ouă cu coaja tare.