Campanie EVZ: Schimbaţi etichetele de pe pâinea neagră

Campanie EVZ: Schimbaţi etichetele de pe pâinea neagră

O soluţie pentru ca românii să nu mai fie păcăliţi că au cumpărat pâine neagră de calitate, care este de fapt făină albă, combinată cu malţ şi coloranţi, este modificarea etichetelor.

Pentru ca românii să nu mai fie păcăliţi că li se vinde pâine neagră, care e de fapt făină albă colorată, o soluţie este modificarea etichetelor.

Potrivit unor surse din industria de panificaţie, aproximativ 70% din pâinea neagră este contrafăcută.

"Practica e incorectă, trebuie spus tipul de făină folosit"

"Această practică este frecventă, dar nu este corectă, pentru că nu trebuie să te referi la culoarea pâinii, ci la tipul de făină folosit. Nici chiar pâinea neagră nu are o culoare foarte închisă. Nu este neapărat nesănătos să pui malţ sau cacao în pâine, dar înşeli aşteptările omului, care crede că mănâncă mai multe fibre din bobul întreg, vitamine etc" este de părere specialistul în nutriţie Corina Zugravu.

Producătorii importanţi de pâine din România au părerile împărţite în ceea ce priveşte etichetele la pâinea neagră.

"Pambac fabrică pâine neagră conform standardelor şi teh nologiilor clasice, din faină neagră tip 1350, lucru menţionat corect pe eticheta produselor ambalate şi nu este cazul modificării acestora", a spus Alin-Mădălin Giurea, preşedinte şi director general Pambac Bacău.

În schimb, cei de la Vel Pitar iau în calcul "posibilitatea de a semnala mai bine consumatorilor faptul că produsele noastre sunt corect realizate", potrivit lui Nicolae Şerbănescu, director general în cadrul companiei. Acesta a mai subliniat faptul că în pâinea neagră veritabilă nu se pune deloc făină albă, ci doar făină neagră.

Adevărata pâine neagră are mai multe vitamine

Pâinea neagră se fabrică din faină neagră de grâu, care are un conţinut mineral de peste 1,25% raportat la substanţa uscată, adică faină tip 1250 sau mai mare. Pâinea neagră are o valoare energetică mai mică decât cea albă, circa 920-950 kJ/100 g faţă de 1000 - 1020 kJ/100 g, şi un conţinut mai mare din vitaminele şi substanţele minerale din bobul de grâu.

Legea pâinii, aflată în stadiu de proiect, va stabili ce înseamnă, clar, fiecare sortiment de pâine.

Producătorii atrag atenţia că se face o confuzie între pâinea neagră şi pâinea integrală. Astfel, făina neagră este un produs obţinut prin măcinarea boabelor de grâu, cu un conţinut scăzut de cenuşă. Făina integrală e obţinută prin măcinarea 100% a bobului de grâu. Citiţi şi:

  • Cum păcălesc brutarii o ţară întreagă. VEZI cum se fabrică "pâinea neagră"
  • Unde reclami dacă eşti păcălit la pâine
  • Noile reguli de gramaj scumpesc pâinea abuziv
  • Pâinea din magazine va arăta altfel. VEZI noile reguli
  • Pâinea la români: 25% făină, 75% evaziune
  • Unde reclami dacă ai cumpărat pâine neagră contrafăcută

Ne puteți urmări și pe Google News