Evenimentul Zilei > Actualitate > Campania de linșaj a Antenelor a reînceput. Ținta: presa liberă
Campania de linșaj a Antenelor a reînceput. Ținta: presa liberă

Campania de linșaj a Antenelor a reînceput. Ținta: presa liberă

Mihai Gâdea, directorul unui post de televiziune, Antena 3, urmărit penal pentru infracţiunea de şantaj, a dedicat o întreagă emisiune terfelirii unor jurnalişti. Numitorul comun al acestor ziarişti: susţin un stat de drept puternic. La linşaj au participat favoriţii lui Voiculescu: Mircea Badea, Bogdan Chirieac şi Mugur Ciuvică.

Emisiunea a început cu o intervenţie telefonică a ministrului de Externe, Titus Corlăţean, care a girat astfel comportamentul Antenei 3. Nu este nimic neobişnuit ca demnitarii USL să răspundă la ordinele lui Gâdea, însă Corlăţean, care dispune de un birou de presă, ar fi trebuit să ştie, din clipurile de promovare a emisiunii, că se pregăteşte terfelirea unor jurnalişti şi oengişti, în special a celor care au participat la întâlnirea cu asistentul secretarului de stat Victoria Nuland.
Gâdea "predică" împotriva minciunii
După intervenţia ministrului de Externe, moderatorul "Sintezei Zilei" a ţinut un lung discurs în care a anunţat că-i va demasca pe propagandiştii regimului Băsescu. "În seara asta este vorba despre un întreg regim clădit pe minciună, de la cel mai înalt nivel, al preşedintelui României, cultivat şi amplificat de cei din media şi ONG-uri", a anunţat Gâdea, după care a început să înşire obişnuitele calomnii, minciuni şi dezinformări despre diferite persoane publice.
● Monica Macovei, acuzată că a minţit în legătură cu referendumul de suspendare alui Băsescu, din 2012. Macovei a fost descrisă drept "arhitectul sistemului opresiv din România".
● Fostul preşedinte al ICR, H.R. Patapievici, prezentat de Mihai Gâdea drept "un demnitar care făcea propagandă regimului Băsescu".
Procurorul Lucian Papici, vinovat pentru că citeşte Evenimentul zilei şi Dilema veche, nu şi Jurnalul Naţional. În plus, Papici a fost pus la zid, în emisiunea "Sinteza Zilei", pentru că a mărturist că "a scos Antena 3 din grilă".
● Judecătorul Cristi Dănileţ a fost acuzat că denigrează România pentru că, într-un interviu pentru Deutsche Welle, a spus că independenţa Justiţiei este în pericol. Unul din invitaţii în emisiunea lui Gâdea, Bogdan Chirieac, a cerut ca Danileţ să fie cercetat de către Inspecţia Judiciară, pentru defăimarea naţiunii. Un alt invitat a făcut referiri la aspectul fizic al judecătorului.
Grobianism misogin
Partea cea mai consistentă a emisiunii a fost dedicată jurnaliştilor "băsişti", atacul cel mai suburban fiind la adresa Andreei Pora.
Robert Turcescu, pus la zid doar în baza declaraţiilor făcute de o persoană aflată în prezent în puşcărie, cunoscută pentru afirmaţiile lipsite de probe – fostul senator PNL Gigi Becali. Turcescu era definit drept "şpăgar de 20.000 de euro".
● Ion Cristoiu, vinovat pentru faptul că, în timp, şi-a schimbat opiniile despre Traian Băsescu.
Mircea Marian şi Silviu Sergiu, suspectaţi că ascultă ordinele lui Băsescu pentru că au insistat, într-o emisiune cu şeful statului, pe faptul că intenţia de vot pentru Mişcarea Populară este destul de redusă.
● Mihai Gâdea şi invitaţii săi nu au reuşit să-i aducă nici o acuzaţie Andreei Pora, dar au prezentat insistent o fotografie, luată la o recepţie, în timp ce jurnalista mânca. În finalul emisiunii, Gâdea a difuzat o parodie grotească, plină de jigniri cu tentă sexuală, spunând că vrea să încheie seara "cu zâmbetul pe buze".

ANTENELE ZGÂRIE UŞA SUA

Potrivit unor informaţii neoficiale, Antena 3 a făcut eforturi disperate să fie primită la o întâlnire cu asistentul secretarului de stat Victoria Nuland. Nu a reuşit, aşa că a instalat o cameră şi un echipaj de jurnalişti la poarta ambasadei SUA, pentru a-i filma pe cei care ieşeau din clădire.
În plus, şefii trustului Intact, cercetat penal pentru şantaj, au iniţiat o petiţie către preşedintele SUA Barack Obama şi secretarul de stat John Kerry, în care se plâng că Justiţia din România este controlată politic. "Aceste intervenţii ale preşedintelui Băsescu au mers de la instalarea unor persoane compromise şi deci uşor de manevrat în poziţii cheie la conducerea Parchetelor sau a Instanţei Supreme, până la transmiterea public sau în cadru restrâns a unor indicaţii către procurori privind felul în care să administreze anumite dosare", susţin oamenii lui Felix.
Petiţia ar fi strâns peste 100.000 de semnături, dar presa a demonstrat că o persoană putea vota, de la un singur computer, de câte ori dorea. Circa jumătate din IPuri – numărul de identificare a unui computer – arătau că fuseseră folosite pentru vot multiplu.
Dan Andronic: "Perspectiva m-a îngreţoşat"
Directorul Evenimentului zilei, Dan Andronic, a spus că, de ani întregi, nu mai urmăreşte emisiunile lui Mihai Gâdea, din motive de "igienă personală". "Din păcate, Mihai Gâdea a devenit un fel de Jerry Springer, cu pasiuni legate de familia Voiculescu, iar Mircea Badea a luat- o razna de la prea mult sport", a spus Andronic. El a arătat că s-a gândit cum ar fi dacă Evenimentul zilei ar titra, zilnic, pe prima pagină, că "Mihai Gâdea îi suge ciorapii lui Dan Voiculescu, iar Mircea Badea este pupincuristul de serviciu al lui Mihai Gâdea". "Perspectiva m-a îngreţoşat, gândindu-mă că am face asta zilnic", a spus directorul Evenimentului zilei. Dan Andronic a mai afirmat că admiră – după cum a spus premierul Victor Ponta într-o postare pe facebook în care-l felicita pe directorul Antenei 3 cu ocazia zilei de naştere – "fff mult" capacitatea lui Mihai Gâdea şi a colegilor săi de a "digera orice".
Silviu Sergiu: "Gâdea e un călău, după cum îi spune şi numele"
"După cum îi spune şi numele, Mihai Gâdea este un gâde. Adică un călău. Taie capete, mediatic vorbind, linşează, fără nici cel mai mic regret, atâta vreme cât primeşte simbrie pentru asta. Nu-l interesează că oamenii pe care-i umple de noroi au familii, care pot fi afectate de mizeriile pe care le deversează zilnic în studioul Antenei 3. Singura lui preocupare este să facă lucrul pentru care este plătit, în uralele unei mulţimi care vrea sânge de «băsist». Problema este că nu are o conştiinţă, care să-l împiedice să jignească fără scrupule. Din cauza lacunelor culturale, nu este o persoană civilizată. Am observat că este măcinat de lipsa anvergurii intelectuale. Atât de tare încât se laudă că a văzut anumite filme, modeste, şi că a înţeles esenţa vieţii şi adevărurile istorice. Când a comparat regimul Băsescu cu apartheidul tocmai văzuse un film la mall", a afirmat jurnalistul Silviu Sergiu.
Robert Turcescu: "Antena 3 a ajuns o scursură a societăţii"
Jurnalistul Robert Turcescu a reacţionat dur la linşajul mediatic din emisiunea "Sinteza Zilei", care i-a dedicat minute bune de emisie. "Antena 3 a ajuns în momentul de faţă o scursură a societăţii româneşti", a spus moderatorul emisiunii "Sub semnul întrebării". El a arătat că cel mai scandalos a fost atacul incalificabil al Antenei 3 la adresa jurnalistei Andreea Pora. "În ceea ce mă priveşte, atacurile lor mă scârbesc. Sunt însă obligat să reacţionez când văd cu câtă mârşăvie a fost atacată Andreea Pora. Dincolo de orice opţiune politică, este vorba despre o femeie", a afirmat Turcescu. El a apreciat că acest atac suburban, la adresa unei femei, confirmă opiniile sale despre acest post. "Să te comporţi în felul acesta abject, precum Gâdea şi compania, nu face decât să confirme ceea ce am spus de la început: Antena 3 este o scursură a societăţii", a declarat Robert Turcescu.
Ion Cristoiu: "Ţârcovnicul Gâdea mă lingea de-mi era scârbă"
Ion Cristoiu a apreciat că Antena 3 acţionează în baza "ordinului de luptă" dat de premierul Victor Ponta împotriva tuturor jurnaliştilor care cred că este "un iresponsabil vesel". Ulterior, pe pagina sa de Facebook, Cristoiu a rememorat perioada în care a lucrat împreună cu Mihai Gâdea. "Vă daţi seama ce idiot e acest Mihai Gâdea, cel care pe vremuri, cînd era ros de ambiţia de a deveni şi el altceva decît un cititor de prompter cu agramatisme, mă lingea atît de tare că ajunsese să-mi fie scîrbă de insul meu, ud peste tot de balele lui? Păi dacă un guzgan de la Putere, ca Ponta, m-ar fi declarat favoritul lui în public, l-aş fi înjurat de mamă. Laudele sale m-ar fi compromis definitiv ca jurnalist", a scris editorialistul, care a afirmat că nu se va lăsa intimidat de un "pisicuţ". "Dacă el crede că mă poate intimida un pisicuţ care n-a cunoscut mîţa şi de asta îi curg balele visînd cu ochii deschişi la chestia aia se înşeală", a arătat Cristoiu.
Mircea Marian: "Se urmăreşte intimidarea jurnaliştilor oneşti"
Mircea Marian a apreciat că ţinta atacului Antenei 3 sunt jurnaliştii corecţi, dar care ezită să se angajeze într-un conflict cu puternicul trust media al lui Voiculescu. "Linşajul mediatic de la Antena 3 nu e doar ură şi mitocănie. Este o formă de intimidare pentru jurnaliştii care se gândesc săşi facă meseria cu onestitate. Nu pe mine, pe Turcescu sau pe Tapalagă vor să ne sperie, ştiu că nu ţine, ci pe cei care încă se mai gândesc dacă ar putea merge pe acelaşi drum. Şi sunt destui cei care se vor speria. Nu uit, un prieten bun din presă mi-a spus acum vreo doi ani, cu toată simpatia: nu te mai lua de Gâdea, e răzbunător şi te va linşa. Îl suspectez pe Victor Ponta că, cel puţin, îi încurajează pe oamenii lui Felix să-i umple de mizerie pe toţi criticii săi din presă", a spus Mircea Marian.

Andreea Pora: "Am început să obosesc şi să mă satur"
Jurnalista Andreea Pora nu a dorit să mai comenteze ceea ce s-a întâmplat la Antena 3, marţi seara, dar a scris pe pagina ei de Facebook că "s-a săturat". "Linşaj ca la carte la Gâdea, două ore dedicate «slugilor băsiste». Noutatea: grohăiturile şi mugetele din fundalul sonor şi faptul că invitaţii, îi ştiţi- Badea, Ciuvică, Chireac etc – nici nu prea au apucat să vorbească. Doar Badea ţocăia şi scoatea tot felul de sunete greu de încadrat. Rog colegii din club să nu se înverzească de invidie, dar finalul emisiunii, undeva în jurul orei 12.00 (am rezistat pentru că voiam să văd cît de departe pot merge), mi-a fost dedicat în întregime. A fost un soi de bonus pentru grobienii de pretutindeni, extraemisiune. Şi, totuşi, am început să obosesc şi să mă satur! Cred că 6 ani de bălăcăreală, noroi şi linşaj îmi ajung", a scris Pora. Ea a dorit să mai adauge, pe un ton sceptic: "Ticăloşii câştigă pe termen mediu".
Dan Tapalagă: "Cele mai abjecte atacuri, afectează demnitatea"
Dan Tapalagă a apreciat că Antena 3 ar trebui dată în judecată, în baza noului Cod Civil, care are prevederi mult mai dure în ceea ce priveşte dreptul la imagine şi demnitate. Potrivit jurnalistului, în orice altă ţară civilizată ar fi existat o reacţie a breslei la linşaje precum cele practicate de Antena 3 în ultimele zile. "Este îngrijorător că am ajuns aici. Incalificabil a fost, între multe alte atacuri, modul josnic în care au atacat-o pe Andreea Pora", a spus Tapalagă. El a arătat că Antena 3 procedează la fel ca publicaţia Săptămâna, care apărea în regimul ceauşist, şi care, ulterior, s-a transformat în România Mare. "Scopul urmărit: terfelirea, calomnierea, umilirea inamicului, până la aneantizarea sa", a declarat Tapalagă. Potrivit jurnalistului, au mai existat atacuri ale Antenei 3, însă cele din ultima perioadă au atins "cele mai abjecte forme, prin afectarea dreptului la demnitate".

Auto-victimizarea, strategia oamenilor lui "Felix"

Orice anchetă a procurorilor legată de societăţile trustului sau de angajaţii acestuia este etichetată de "vedetele" postului de televiziune un atac la libertatea de exprimare.
● Din perspectiva analiştilor de casă, dosarul privatizării frauduloase a Institului de Cercetări Alimentare, cu un prejudiciu de 60 de milioane de euro, reprezintă "Dosarul telepatia".
● Chemat la DNA în iulie anul trecut, în dosarul "Şantaj la Felix TV", Mihai Gâdea s-a comportat exemplar, adică a refuzat să răspundă la întrebările presei. În aceeaşi zi, Mugur Ciuvică a pozat în jurnalist independent, susţinând în faţa procurorilor că nu-şi aminteşte cum a intrat în posesia contractului dintre RCS şi Dumitru Dragomir. Cu voce tremurândă, "imparţialul" analist politic a ţinut să precizeze că-l emoţionează băsiştii. "În DNA are încredere numai un bou sau un băsist. Şi eu nu sunt nici bou, nici băsist", a completat, deloc convingător, Mugur Ciuvică.
● Un alt susţinător fără rezerve al mogului penal este Mircea Badea. El a dedicat o serie de emisiuni acestui caz, arătând pe post că "şantajul este o infracţiune în abstract, "pă vorbe". În certurile sale nocturne cu camera de luat vederi şi în război permanent cu contestatarii de pe internet, pamfletarul Antenelor recită întotdeauna ceea ce vrea să audă stăpânul său. Într-o postare pe blog, Badea se lăuda cu sfaturile pe care le dă patronului. "Vina reală a lui Dan Voiculescu este Antena 3. I-am spus de vreo trei ori în ultimul an că ar fi un gest legitim de autoapărare să închidă Antena 3 ".
● În vara anului trecut, când directorul general al Antena Group Sorin Alexandrescu a fost reţinut, fiica lui Voiculescu, Camelia, a mobilizat toate resursele postului pentru a veni în apărarea partenerului. "Ştii ce vroiam să facem mâine, de exemplu, la Răzvan şi Dani, la Acces Direct, nu neapărat la Capatos,(…), da’ până la urmă şi la Capatos, (…) să încercăm şi noi să facem un mesaj al vedetelor sau nişte testimoniale, să ambalăm cumva totuşi lucrurile, că Antena 3 a făcut astăzi dezbateri pe subiectul ăsta, toată ziua", se arată într-o convorbire aflată la dosar. (Virgil Burlă)

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: