CALIN HERA: Ursuletul comunist de la Chisinau maraie rau

CALIN HERA: Ursuletul comunist de la Chisinau maraie rau

Calin Hera: "Sa nu fim naivi: in spatele vorbelor bolovanoase ale liderului de la Chisinau se simte puternic crivatul rusesc."

Ursuletul comunist de la Chisinau a mai gasit un prilej ca sa scoata limba inspre Romania. Intr-o declaratie de weekend ce poate fi catalogata, cu usurinta, drept sfidatoare, el a acuzat autoritatile romane ca ar da dovada de intoleranta etnica fata de asa-zisa minoritate a moldovenilor din Romania.

In Basarabia, spune el, s-a invatat pana deunazi istoria romanilor si exista scoli si licee in limba romana (liderul de la Chisinau nu vorbeste despre eroismul de care dau dovada dascalii si elevii care nu recunosc sintagma-surogat „limba moldoveneasca”). In Romania, adauga Voronin, sfidator, zece milioane de moldoveni nu beneficiaza de un tratament asemanator, nu se bucura de drepturile cuvenite minoritatilor. Nu-i nimic, spune batranul comunist, Chisinaul e gata sa le acorde cetatenie moldoveneasca, cu prioritate, celor zece milioane de moldoveni din Romania.

Fireste, Moldova dodoloata la care se gandeste Vorodin (si moldovenii aferenti) nu privesc Bucovina de Nord, Tinutul Hertei ori Bugeacul. Demersul liderului comunist a fost servit de o obscura asociatie, Comunitatea Moldovenilor din Romania, facuta parca anume  sa ridice mingea la fileul lui Vladimir. Cine sunt cei trei initiatori primiti la Chisinau cu toate onorurile de conducerea comunista a tarii? Un sef al asa-zisei Uniuni a Tineretului Socialist, cu experienta in partidul lui Ilie Verdet, un afacerist din Husi, consilier local PNL, si un jurnalist vasluian trimis in judecata pentru santaj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spun ei? Ca graiul moldovenesc, cu regionalismele lui cunoscute si savurate de toata lumea, inseamna o alta limba, diferita de limba romana. Argumentul suprem? Unul dintre cei trei ar fi comandat parjoale intr-un restaurant bucurestean si chelnerul l-a corectat, aducandu-i chiftelute. Presupun insa ca serviciile speciale din Romania au informatiile lor.

Si totusi, de ce trebuie bagata in seama toata aceasta aberatie? In primul rand, sa nu fim naivi: in spatele vorbelor bolovanoase ale liderului de la Chisinau se simte puternic crivatul rusesc. In al doilea rand: e vorba totusi de o declaratie ostila la adresa Romaniei, o ofensa din cele mai grave, care pune  in discutie Unirea si articolul 1 din Constitutie („Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil”). Altfel, cu sau fara voia lui Voronin, destinul romanilor de pe malurile Prutului e comun si tine de Europa, nu de estul infrigurat.

Cititi si Moldova dodoloata.