Evenimentul Zilei > Social > Calendar creștin ortodox, 18 iulie. Pomenirea Sfântului Mucenic Emilian de la Dorostorum
Calendar creștin ortodox, 18 iulie. Pomenirea Sfântului Mucenic Emilian de la Dorostorum

Calendar creștin ortodox, 18 iulie. Pomenirea Sfântului Mucenic Emilian de la Dorostorum

La 18 iulie, creştinii ortodocşi îl pomenesc pe Sfântul Mucenic Emilian de la Dorostorum.

„Acest sfânt era din Durostor, cetatea Misiei din Tracia, fiind robul unui elin în zilele lui Iulian Paravatul şi ale lui Capitolie Vicarul.

Crezând el în Hristos şi scârbindu-se de idoli, aflând vreme cu bun prilej, luând un ciocan, a intrat în capiştea idolilor şi a sfărâmat toţi idolii şi a risipit jertfele.

Însă fiind supuşi alţii la chinuri pentru aceasta, el a mers de s-a vădit şi a fost bătut cu vine de bou şi, fiind băgat într-un cuptor cu foc, şi-a dat sufletul la Dumnezeu în anul 363 de la Hristos.

Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor Mucenici Pavel, Teis şi Valentina.

Aceşti fraţi egipteni cu neamul, fiind aduşi în Cezareea, au stat de faţă înaintea ighemonului Firmin. Şi, arzându-le tîlpile picioarelor cu arsuri iuţi, au fost chinuiţi cu sabie şi cu foc. Iar Sfânta Teis a fost păruită fără milă.

De aceea, aducându-l pe Pavel şi chinuindu-L, se ruga cu glas mare pentru creştini, pentru iudei şi pentru samarineni, ca să înceteze prigoana. Apoi tuturor li s-a tăiat capul.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Iachint cel din Amastrida. Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Marchel care, fiind întins pe pat de fier înroşit, s-a săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor Mucenici Dasie şi Maron, care de sabie s-au săvârşit. Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Pamvo, care cu pace s-a savârşit”, se arată pe calendar-ortodox.ro.