Caldura alunga avantul muncitoresc

Caldura alunga avantul muncitoresc

Temperaturile ridicate creeaza organismului un disconfort fizic atat de mare, incat ne concentram sa scapam de acesta, fara a mai vrea sa facem altceva.

Specialistii spun ca, din cauza caniculei, organismul reduce nivelul de activitate ca sa nu mai sufere. Asa se explica de ce, in zilele toride de vara, devenim apatici si fara chef de munca.

Pentru romanii care nu au norocul sa se bucure de aer conditionat la munca este aproape un calvar sa-si faca norma zilnica de lucru cand termometrele arata afara peste 30 de grade Celsius. Cei care lucreaza pe santiere sau in fabrici si uzine, cei care sofeaza cat e ziua de lunga sau coc paine si covrigi muncesc indiferent cat de mult se ridica mercurul in termometre.

Asfalt pe sudoarea muncitorilor La peste 35 de grade Celsius in miezul zilei, intr-o intersectie din Capitala, la Obor, o echipa de muncitori toarna asfalt. Peste 180 de grade Celsius are materialul cu care se peticeste strada. Te iau transpiratiile numai cand te apropii. Muncitorii cu bustul gol si fruntile pline de sudoare trudesc in tacere.

Fierbinteala iese din asfaltul proaspat turnat. Un muncitor mai tinerel isi uda cu apa din sticla de doi litri sosetele alb-galbui. „Nu prea iti vine sa muncesti pe caldurile astea”. Inginerul santierului il contrazice: „Ne descurcam, nu-i problema. Nu scade randamentul”.

Cuptor afara, cuptor si inauntru

Covrigariile sunt alte locuri ale iadului urban. Norocul angajatilor este ca, pe timpul verii, vanzarile scad si se sta mai putin langa cuptoare. Bogdan prajeste gogosi de un leu si covrigi cu sare si mac la o patiserie din zona Aurel Vlaicu.

Nu se plange de conditii. „Sunt altii si mai rau!”. Chef de munca? Apatie? „Romanii nu au chef de munca niciodata. Normal ca-i de preferat sa stai relaxat la televizor, cu aerul conditionat deschis. Dar nu toti ne permitem!”, e de parere Bogdan.

„Deocamdata e bine, e racoare”, spune Ion, de langa suportul incins pentru shaorma in preajma caruia isi petrece, in medie, patru ore pe zi. Lucreaza la o shaormarie din cartierul Crangasi. Solutiile sale pentru zile fierbinti: cate o pauza, „apa in timpul programului, bere dupa”.

Vatmanii se confrunta insa cu temperaturile ridicate pentru cel putin opt ore zilnic. La capatul de linie din Piata Sfantul Gheorghe, Andrei, unul dintre vatmani, prefera sa ramana in cabina intre ture ca sa-si traga sufletul. In „cutiuta” sa sunt mai tot timpul cu zece grade Celsius mai mult decat afara. „Merg numai cu usa deschisa, cu geamul deschis. Oboseala e foarte mare”, spune el. Apa ar fi, pentru ca se asigura, insa „puneti mana si dumneavoastra sa vedeti cum este, fierbe aici”.

RECOMANDARI

Normele pentru zile caniculare Pentru zilele in care se inregistreaza temperaturi de peste 37 de grade Celsius, Inspectia Muncii recomanda angajatorilor sa ia masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor.

Astfel, acestia vor trebui sa-i asigure angajatorului apa minerala, cate doi-patru litri pentru fiecare persoana in fiecare zi, echipament individual de protectie, dusuri. Angajatorii care nu pot asigura conditiile recomandate vor reduce programul de lucru sau il vor esalona pe doua perioade ale zilei de lucru.

Cititi si: COD ROSU: Doua luni de foc

Ne puteți urmări și pe Google News