Evenimentul Zilei > Actualitate > Călătoria celor doi prieteni evrei
Călătoria celor doi prieteni evrei

Călătoria celor doi prieteni evrei

Pro Cinema difuzează astăzi, de la ora 17.00, documentarul "Vânătoarea destinului", ce îi are ca protagonişti pe Jan Wiener şi Arnost Lustig.

Documentarul"Vânătoarea destinului", o producţie SUA din 2000, prezintă povestea a doi prieteni, Jan Wiener şi Arnost Lustig, care pornesc într-o călătorie în trecut.

Povestea unui prieten

Născuţi în Cehia, dar de origine evreiască, cei doi bărbaţi au supravieţuit ocupaţiei naziste şi au emigrat în America. Aici s-au cunoscut şi s-au împrietenit.

Lustig (acum în vârstă de 83 de ani) a devenit scriitor renumit şi şi-a propus să scrie povestea prietenului său Jan Wiener: un erou de război care a fugit din Praga (1940), având o călătorie periculoasă în Iugoslavia şi Italia, pentru ca, ulterior, să devină pilot pentru forţele americane.

În documentar, Wiener şi Lustig se întorc la Praga pentru a reface traseul evadării, însă ajung să se certe, lucru care le duce prietenia în pragul prăbuşirii.

Filmul a fost regizat de Amir Bar-Lev şi a primit trei premii la Festivalul Internaţional de Film Haptons, Festivalul Internaţional de Film Karlovy Vary şi Festivalul Internaţional de Film Newport.

Scriitor cu personaje simple

Romancierul ceh, de origine evreiască, Arnost Lustig a primit, acum doi ani, prestigiosul Premiu Kafka. Principalele teme ale romanelor sale au fost cel de-al Doilea Război Mondial şi Holocaustul. Primele sale romane au fost "Noaptea şi speranţa" şi "Diamantele nopţii", iar printre operele care l-au consacrat se numără "Dita Saxova" şi "Rugă pentru Katerina Horovitzova", care au în centrul lor personaje feminine.

Lustig a preferat mereu personajele simple, bătrâni şi copii, care se confruntă cu o situaţie extremă. "Succesul este la fel de periculos ca şi eşecul, iar orice scriitor cu experienţă ştie acest lucru", declara romancierul la ceremonia de premiere, citat de Mediafax.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: