Evenimentul Zilei > EVZ Special > Câinii comunitari, o problemă istorică invocată şi de Mihai Eminescu. Iată ce a scris în urmă cu 135 de ani
Câinii comunitari, o problemă istorică invocată şi de Mihai Eminescu. Iată ce a scris în urmă cu 135 de ani

Câinii comunitari, o problemă istorică invocată şi de Mihai Eminescu. Iată ce a scris în urmă cu 135 de ani

Marele poet a scris în urmă cu 135 de ani despre problema câinilor maidanezi în Curierul de Iaşi. Articolul a apărut pe 26 noiembrie 1876 şi a fost descoperit de scriitorul Andrei Pleşu, care l-a publicat în Dilema Veche, în vara lui 2008.

Iată ce scria Mihai Eminescu despre maidanezi, în articolul intitulat "Ce se întâmplă din nesupravegherea câinilor":

"D. N. Pascu, subprefect în ţinutul Dorohoiului, plimbându-se pe uliţele Mihăilenilor, a fost muşcat de un câine turbat. Idrofobia a cuprins fără scăpare organizmul numitului mai sus, încât, cu toate silenţele amicilor şi rudelor, dar mai ales cu toată lăudabila îngrijire de aproape din partea dlui Dimitrie Morus, prefectul de Dorohoi, au repauzat în 17 curent.

Acest caz ne reîmprospătează în minte drepturile de cari se bucură ab antiquo cîinii în iubitul nostru oraş Iaşi, cari drepturi ar trebui supuse unei filantropii reviziuni din partea locurilor competente.

Fiind odată bine stabilit că este oarecare deosebire între Iaşi şi Mihăileni, am întreba cu multă umilinţă: oare multă vreme au să rămîie neatinse imunităţile cîinilor din oraş, cari cînd izolaţi, cînd doi cîte doi, cînd constituiţi în mici societăţi de voiagiu, se bucură de o existenţă foarte nesupărată şi totuşi foarte supărătoare pentru conlocuitorii lor bipezi.

De aceea, pentru a evita o statistică specific ieşeană a cazurilor de idrofobie, credem că nu ieşim rugînd autorităţile competente a ordona o mai strictă mînuire a măsurilor pentru stîrpirea cîinilor de prisos".