Evenimentul Zilei > Actualitate > Câinii cei mai mici muşcă cel mai des
Câinii cei mai mici muşcă cel mai des

Câinii cei mai mici muşcă cel mai des

Statisticile arată că exemplarele de şoricar, chihuahua şi Jack Russel terrier sunt cele mai agresive.

Cei mai agresivi câini din lume nu sunt, cum cred mulţi ar crede, pitbullii, rottweilerii sau alte rase aparent fioroase, ci „umilii“ şoricari, scrie „The Sunday Telegraph“. În pofida taliei lor mici şi a aspectului blând, statisticile arată că 20% din patrupedele aparţinând rasei dachshund au muşcat sau au încercat să muşte străinii, iar un procent similar au atacat alţi câini, indiferent de talie. Mai mult, unul din 12 şoricari şi-a atacat stăpânii.

Într-un top realizat de oameni de ştiinţă americani, pe locul doi s-a clasat încă şi mai micul chihuahua, care de asemenea are prostul obicei să muşte străini, alţi câini şi membri ai familiei sale. Pe locul trei în clasamentul agresiunii s-a situat un alt câine de talie mică, terrierul Jack Russell.

Dr. James Serpell, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania care au realizat studiul, a opinat că rasele de talie mică ar putea fi mai predispuse genetic la un comportament agresiv faţă de rasele de talie medie şi mare. În plus, câinii de talie mare pot să-şi fi căpătat reputaţia de a fi mai agresivi, deoarece este mult mai probabil ca muşcăturile lor să necesite îngrijiri medicale.

Agresiuni nedeclarate

„Nivelurile de agresiune înregistrate în anumite cazuri sunt de-a dreptul îngrijorătoare, atingând sau depăşind 20% faţă de străini şi 30% faţă de câini necunoscuţi“, a spus Serpell. Toate studiile similare anterioare, a adăugat el, au luat în calcul numai statisticile privind muşcăturile de câini declarate, pe când realitatea arată că foarte multe muşcături rămân nedeclarate. Un caz edificator în acest sens s-a petrecut în Illinois săptămâna trecută: Linda Floyd s-a trezit într-o dimineaţă cu degetul mare de la un picior mâncat de câinele său, un dachshund pe nume Roscoe. Femeia a „adormit“ animalul, dar a spus că nu ar fi făcut-o şi nu ar fi relatat incidentul dacă s-ar fi trezit înainte de a suferi răni serioase.

La antipod, printre cele mai blânde rase se numără câinii din rasele basset, golden retriever, labrador, greyhound şi husky siberian.