Caii sălbatici de la Letea s-au întors acasă. Localnicii, la un pas de revoltă | VIDEO

Caii sălbatici de la Letea s-au întors acasă. Localnicii, la un pas de revoltă | VIDEO

Întoarcerea acasă a cailor de la Letea, salvaţi în urmă cu trei luni de la tăiere, anunţată de voluntarii Vier Pfoten ca "un moment emoţionant" s-a transformat într-un scandal monstru provocat de localnici şi "chinuitor" pentru bietele animale care parcurseseră în camioane, un drum extenuant de 12 ore pe şosea şi pe Dunăre.

Bietele animale au fost obligate să mai stea alte cinci ore în camioane din cauza unei revolte a localnicilor care veniseră să-şi ia caii acasă. Degeaba li s-a spus că animalele trebuie să stea o perioadă în carantină, în ţarcul larg din zona Cardon, construit special pentru ele, urmând ca ulterior să fie eliberate pe islazul comunal. Udrea a plecat înainte de revoltă Operaţiunea organizată de voluntarii de la Vier Pfoten a început paşnic, ministrul turismului Elena Udrea împreună cu directorul din România al asociaţiei, Kuki Bărbuceanu au semnat, chiar în faţa ţarcului, dar în lipsa cailor care erau încă pe drum, un protocol de colaborare. Scopul, conservarea biodiversităţii Deltei Dunării şi utilizarea cailor liberi ca atracţie turistică. Amuzată că "aşa un protocol nu am mai semnat niciodată, în picioare, în câmp", Elena Udrea a ţinut să precizeze că "noi vorbim de caii care nu au proprietari şi care pot fi parte a unui produs turistic". Kuki Bărbuceanu a subliniat la rândul lui că "oamenii locului nu vor plăti nimic, costurile sunt zero pentru ei, iar caii vor fi întreţinuţi şi li se vor asigura toate condiţiile de bunăstare". Ministrul turismului a plecat apoi grăbită după ce un subaltern a anunţat-o că "se pregăteşte o mică revoltă a localnicilor". I-au ameninţat pe voluntarii Vfier Pfoten La faţa locului au rămas voluntarii de la Vfier Pfoten care în scurt timp au fost nevoiţi să facă faţă asaltului protestarilor, aduşi în grup parcă de cineva care a organizat "răzmeriţa". Oamenii mai că nu s-au luat la bătaie cu voluntarii, strigau în gura mare că nu au nevoie de niciun proiect, "caii sunt ai noştri, nu există cai sălbatici, i-am dat la abator şi voi ni i-aţi luat, e calul meu, dacă mi-l plăteşti îl las să faceţi borş cu el, mie nu-mi trebuie cal, am 300 în pădure, eu vreau să văd banul".

Când au apărut cele două camioane, era deja noapte, "revoltaţii" s-au repezit să-şi recunoască "proprietatea", unii s-au căţărat pe prelatele care acopereau autovehiculele. Au fost impiedicaţi de voluntarii care s-au ales cu ocări, "ţigani, bagabonţi, derbedei" şi mai ales cu acuze că "Kuki (Bărbuceanu ) are abator de tăiat cai la Sulina". Camioanele au rămas blocate în nisip, a fost o harababură totală. Nici reprezentanţii ANSVA şi nici voluntarii Pfier Pfoten nu au mai îndrăznit să coboare caii din camioanele care au fost desfundate şi împinse cu chiu cu vai din locul unde erau înţepenite. Jandarmii au venit după cinci ore Ca într-un film de Kusturica, mulţimea de localnici, mulţi în stare avansată de ebrietate, înjura porcos, îi ameninţa râzând în hohote pe cei câţiva voluntari austrieci Vfier Pfoten, "plecaţi la voi acasă şi lăsaţi-ne în pace pe noi", se luau de ziarişti sau se agăţau legănându-se de ţarc. "Spectacolul grotesc" a fost înregistrat în întregime de echipa şocată a unei televiziuni din Austria. Nicio autoritate locală sau judeţeană nu a fost zărită prin preajmă. Spiritele s-au potolit abia după miezul nopţii când "în sfârşit după cinci ore de sunat la 112" au sosit jandarmii. Extenuaţi de atâta revoltă, localnicii au plecat către casă ameninţând că se întorc pe lumină "să ne luăm caii, numai putem noi de proiectul vostru". Cei 22 cai au putut fi astfel coborâţi în ţarc unde vor rămâne sub supravegherea voluntarilor de la Vfier Pfoten. La Letea, "războiul pro şi contra cailor sălbatici, continuă". CITIŢI ŞI:

  • Caii sălbatici din Deltă, înhămaţi la turismul românesc
  • Caii sălbatici au scăpat de abator
  • Drumul cailor sălbatici din Deltă spre abator: "Unu e sigur mort"

Ne puteți urmări și pe Google News