15 octombrie

 

 Caietele lui Topor despre iarna 2020-2021. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 15 octombrie s-au născut Vergiliu, Friedrich Nietzsche, Oscar Wilde, Mario Puzzo, Evangelista Torricelli, Carol al II-lea, Constantin Parhon, Sandu Sticlaru.

Nimic în “Kalendar” iar în calendarul creştin sunt Sfinţii: Luchian, Savin, Vars, Eftimie cel Nou. Ziua, de ieri, a Sf. Parascheva de la Iaşi nu a fost suprapusă peste o sărbătoare dacică, care după cum ştim, dura trei zile. Pur şi simplu o pomenire creştină.

Evenimentul Zilei” din 15 octombrie 1964, acum exact 56 de ani, a fost că Primul Secretar al PCUS, Nikita Sergheevici Hruşciov a fost demis şi înlocuit cu Leonid Breşnev. Hruşciov era în concediu la Soci, pe malul Mării Negre. Evident, o măsură ilegală, nimeni nu poate fi scos din serviciu, armată, partid etc când este în concediu. Dar au făcut ruşii ceva legal, vreodată? A fost, mai curând, o lovitură de stat!

După ce, cu un an mai înainte, John Kennedy fusese scos din circulaţie, la propriu, prin tirul a mai multor trăgători de elită, la Dallas. Aşa spune teoria conspiraţiei!

Astfel a picat, din nenorocire pentru mine şi încă câteva miliarde de oameni, prima încercare de destindere dintre blocuri, pusă la cale de cei doi, la ONU. Îmi amintesc că în vara lui 1963 circulau zvonuri în Bucureşti cum că “ruşii s-au înţeles cu americanii”! Şi că o să fie pace, o să se dezarmeze şi or să se deschidă frontierele. Era epoca cortinei de fier şi a terorii nucleare, nu aveţi cum să înţelegeţi, decât cei care au trecut prin asta! Cu toate că terorizarea populației de către propriile guverne continuă și astăzi, sub noi forme. Distopia sanitară, de exemplu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE