Prima cârciumă fără oră de închidere vă aşteaptă, de la 1 octombrie, lângă Gara de Nord, cu lichide calde şi gustări reci.
O cafea la 4 dimineaţa, un mic dejun care se schimbă de la o zi la alta, ceaiuri aduse din ţara de origine şi un decor indian, cu mobilier din China şi Turcia. Un amestec de oriental şi occidental în care veţi putea pătrunde în orice zi, la orice oră, începând cu 1 octombrie, când uşa de la Ramayana Café - strada Baldovin Pârcălabul - se va deschide pentru clienţi.
Nona şi Răzvan Groza, „inventatorii“ locului, au cumpărat casa cu două niveluri în 2000. Până la începutul anului, acolo au fost birourile celor doi, de unde plecau la muncă în străinătate programatori şi web designeri. Din iulie până la începutul acestei săptămâni, totul s-a transformat: geamurile au primit arcade şi vitralii lucrate manual. Pereţii au fost coloraţi în amestecuri inventate de Nona, iar baia a fost ornată cu trandafiraşi din pânză, cumpăraţi din „Europa“ - de la capătul tramvaiului 21 -, doar ca să nu fie un drum făcut degeaba până acolo. Bal mascat în fiecare lună
Din multe plimbări peste tot în Europa şi nu numai, s-a născut Ramayana Café, pusă în spaţiu în două luni şi jumătate. Şase încăperi - două roşii, două verzi şi două mov -, decorate în ton cu pereţii, pot găzdui aproximativ 100 de oameni. Se va fuma narghilea, iar o constantă în existenţa cafenelei va fi balul mascat lunar, la care nu au intrare decât cei costumaţi.
În rest, cafeneaua e deschisă tuturor, iar la mese veţi avea un buton cu care să chemaţi ospătăriţele, fără să vă lungiţi gâtul după ele. Meniul detaliat arată ca o carte legată în piele, lucrată manual. La câtă atenţie au dat detaliilor, cei doi patroni ştiu fiecare colţişor din cafenea. De aia spun că mai au de lucru, mai trebuie să ascundă cablurile, să pună butoanele la mese şi să vadă cum merge treaba cu personalul. O idee cosmopolită
„Nu văd locul ca pe o afacere, ci ca pe un loc în care să mă simt eu bine. De altfel, Ramayana s-a născut dintr-o nevoie personală: voiam să am unde să beau o cafea şi să mănânc o prăjitură sau o salată la orice oră am chef“, recunoaşte Nona Groza.
Muzica nu va fi cea pe care s-o găsiţi în alte părţi: pe un blog al unor prieteni, tinerii patroni au găsit selecţii de piese noi, mai puţin convenţionale. „Aici va fi un spaţiu de promovare a tinerilor artişti. De altfel, terasa va fi pictată printr-o metodă specială, prin care desenul de pe pereţi să pară o continuare a spaţiului de pe terasă“, adaugă Nona.
Preţurile pentru un ceai - specialitatea casei -, variază între 9 şi 30 de lei, în funcţie de sortiment. Cafeaua vă poate sta pe masă pentru 9-15 lei, iar pentru o gustare plătiţi între 12 şi chiar 90 de lei (în varianta pentru patru persoane).