Euroregiunea Dunăre – Criş – Mureş – Tisa (DKMT) va lansa pe 17 iulie primul vin transfrontalier, în cadrul unui eveniment vinicol cu participare internaţional
Sticlele de vin din soiul Cădarca (Kadarca), îmbuteliat în regiunea transfrontalieră dintre România, Serbia şi Ungaria vor avea brandul DKMT.
„Fiecare ţară va fi trecută pe etichetă în limba sa naţională, adică vom avea România, în cazul nostru, Magyarország, pentru Ungaria, respectiv Srbija în cazul Serbiei. Mai mult, pe holograma aferentă etichetei va fi notat, în limba engleză, faptul că vinul acesta, Cădarca, este vinul euroregiunii DKMT. Eticheta va cuprinde, evident, şi numele producătorului”, explică Balla Geza, administratorului unuia dintre cele mai apreciate domenii producătoare de Cădarcă.
Producătorii au propus stabilirea unei forme unice a sticlei în care se va vinde Cădarca şi un design distinctiv al etichetei şi au elaborat deja o ştampilă care certifică valoarea vinului.
O atenţie deosebită a fost acordată denumirii de origine a vinului în euroregiune.
„În România soiul Cădarcă este raionat în Arad şi Timiş ca DOC – vin cu denumire de origine controlată. În Ungaria sau Serbia, sistemul este diferit”, adaugă Balla Geza.
Pe 17 iulie, în Pivniţele Wine Princess de la Miniş va avea loc un concurs de vinuri Cădarcă din euroregiune, ocazie cu care va fi lansată eticheta comună a vinului cu brand DKMT.
„Sânge de taur”
Cădarca a fost aprobat ca vin al euroregiunii DKMT anul trecut în luna noiembrie. , Uniunea Europeană a recunoscut deja Euroregiunea DKMT ca fiind teritoriu special protejat de producere a vinurilor cu origine controlată. Marcarea originii presupune că produsul respectiv este legat esenţial de un teritoriu geografic, că se produce doar din struguri cultivaţi în regiunea respectivă, iar vinul se produce doar în zona respectivă.
Astfel, soiul românesc de vin Cădarcă urmează să fie promovat ca soi tipic pentru Euroregiunea Dunăre - Criş - Mureş - Tisa, care include judeţe din România, Ungaria şi o provincie din Serbia.
Cădarca este un vin tradiţional românesc, originar din podogoriile Miniş-Maderat, din judeţul Arad, unde a fost preparat pentru prima dată în anul 1744. Este produs în vestul ţării, în Crişana şi Maramureş, dar şi în podgoriile Recaş din judeţul Timiş.
Din vechime acest soi de vin e numit „sânge de taur”, denumire pe pe care localnicii o păstrează şi în prezent, definindu-i prin aceasta culoarea rubinie şi tăria.