Cad simbolurile Hunedoarei

Cad simbolurile Hunedoarei

Coşurile de fum ale Oţelăriei Siemens – Martin din cadrul vechiului combinat siderurgic de la Hunedoara sunt demolate în aceste zile. Cele opt coşuri, denumite impropriu "furnale", au făcut până astăzi parte din orice ilustraţie a oraşului Hunedoara. Două dintre ele au fost deja puse la pământ, ieri şi astăzi, în urma unor operaţiuni care nu au necesitat dinamitarea, ci doar perforarea bazei.

Fosta Oţelărie Siemens Martin se redăseşte pe teritoriul Ecosid, societatea comercială din subordinea Primăriei care se ocupă cu ecologizarea unei porţiuni de 130 de hectare ocupată de vechiul combinat siderurgic.

Coşurile, înalte de 90 de metri şi aliniate pe un singur şir, fuseseră propuse iniţial spre conservare, ca simbol al istoriei recente a oraşului, însă specialiştii consultaţi de Ecosid au concluzionat că peste 10 sau 20 de ani acestea nu ar mai fi prezentat siguranţă. "Aria în cauză va deveni zonă rezidenţială, conform planurilor Primăriei, aşa că nu puteam risca să lăsăm coşurile acolo. Va rămâne în picioare Furnalul nr. 4, de lângă Castel, pentru că acesta va rezista fără probleme 100 de ani", spune directorul Ecosid, Gheorghe Cical.

Oţelăria Siemens Martin, cu întregul "flux primar" de producţie al combinatului de la Hunedoara a încetat să mai funcţioneze în 1998. Abia în 2005 au început operaţiunile de ecologizare a zonei, acestea fiind intensificate în ultimii trei ani.

Ne puteți urmări și pe Google News