Evenimentul Zilei > Social > Ne întoarcem în comunism?! Abuz incredibil la o școală din Mureș
Ne întoarcem în comunism?! Abuz incredibil la o școală din Mureș

Ne întoarcem în comunism?! Abuz incredibil la o școală din Mureș

Poveste incredibilă la Târnăveni, ceea ce se întâmplă acum, e ca în urmă cu peste 30 de ani.

Am auzit cu toții că în timpul comuniștilor actorii primeau dispensă scrisă că au voie să poarte plete pentru că jucau în anumite roluri). În rest, bărbații și băieții cu păr lung erau sancționați și duși la tuns. Asta se întâmpla cu mult peste 30 de ani în urmă. Dar, obiceiurile dobândite atunci pare-se că nu au murit. Un elev din zilele noastre s-a ales cu nota scăzută la purtare pentru că are părul ceva mai lung.

Marius Marian este elev în clasa a XI elev la Liceul Teoretic ”Andrei Bârseanu” din Târnăveni, județul Mureș. În primul semestru al anului școlar în curs i-a fost scăzută nota la purtare la 8. Motivul e incredibil: adolescentul are oarece plete. ”În clasa a IX-a și a X-a l-am tuns, pentru că așa ni s-a impus. Acum nu și-a găsit stilistul, știți cum sunt copiii ăștia azi, și a mers așa la școală.

În prima zi de școală l-au trimis acasă, au zis că ”ăsta nu e hal de elev”. Apoi a fost soțul meu la școală și a vorbit cu domnii directori. Până la urmă, au căzut de acord că rămâne cum dorește copilul, și cum dorim și noi. Nicăieri în regulament școlar nu scrie de lungimea părului”, a povestit Gianina Marian, mama elevului din clasa a XI-a, pentru Hotnews.ro. Ulterior, dascălii au început să facă presiuni asupra copilului, zilnic: ”nu te-ai tuns” etc.

Pe motiv de plete care nu ajung nici măcar până la umeri, copilul nu a fost lăsat de director să participe la spectacolul organizat cu ocazia Balului Bobocilor. Ba mai mult, directorul școlii a încercat să pună presiune pe copil și din partea colegilor săi de clasă, spunându-le elevilor că dacă Marius nu se tunde, nu va mai permite Balul Bobocilor. Asta se întâmpla cu o zi înaintea evenimentului.

Copilul are părul un pic mai lung, până la gât. Dar în liceu nu se acceptă așa ceva, deși nu există un regulament în acest sens. Pentru că băiatul a refuzat să se tundă, profesorii i-au scăzut nota la purtare la 8, invocând ”nerespectarea normelor de protecție a muncii în laborator”. Adică faptul că nu și-ar fi prins părul. În contextul în care are colege, eleve cu părul mult mai lung, care umblă cu el liber.

În momentul în care întreaga poveste a devenit publică, niciunul din oficialii școlii nu a avut curajul să își asume faptele.  Contactat de Hotnews.ro, dirigintele elevului, profesorul Dan Sergiu a spus că nu are nicio nemulțumire față de elevul Marius Marian. ”Sunt niște chestii care țin de școală, situația a fost prezententată părinților”, a spus Dan Sergiu.

Directorul Liceului Teoretic ”Andrei Bârseanu” din Târnăveni, Ioan Suciu, a declarat pentru aceeași sursă că nu există nicio legătură între lungimea părului elevului și nota la purtare. ”Nota lui la purtare este 8 pe primul semetru. Nu eu stabilesc nota la purtare, ci consiliul clasei care se compune din profesorii care predau la clasă, un reprezentant al părinților și un reprezentant al elevilor. Chiar nu sunt implicat absolut deloc”, a mai spus Ioan Suciu.

Conform Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (art. 40, alin. 4),  ”Personalului din învățământul preuniversitar îi este interzis să desfășoare acțiuni de natură să afecteze imaginea publică a copilului/elevului, viața intimă, privată și familială a acestuia sau ale celorlalți salariați din unitate”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: