Evenimentul Zilei > Actualitate > Bursa protesteaza printr-o greva de o ora
Bursa protesteaza printr-o greva de o ora

Bursa protesteaza printr-o greva de o ora

Bursa de Valori Bucuresti isi va deschide sedinta de azi cu o greva de o ora, tranzactionarea incepand de la 10.30.

Suspendarea tranzactiilor a fost decisa in semn de protest fata de impozitele pe venitul din tranzactiile cu actiuni. Potrivit Codului Fiscal, chiar si investitorii care au avut pierderi anul trecut ajung sa dea bani statului. Jucatorii la Bursa trebuie sa-si calculeze si sa achite impozitul de 16% pe castigurile brute (adica pe sumele incasate din vanzari) din tranzactiile cu titluri de valoare cel mai tarziu astazi.

Urmand ca profitul net sa fie declarat cel mai tarziu la mijlocul lunii martie. Dupa aceasta, Fiscul va face regularizarea – adica va calcula ce suma mai are de platit sau, dimpotriva, trebuie sa primeasca un contribuabil. Pana la acea data, chiar si investitorii care au avut pierderi din tranzactionarea titlurilor vor ramane cu o suma de bani blocata la stat. Singurii care nu vor credita statul vor fi cei care nu au inregistrat pierderi la nicio tranzactie facuta in 2006.

Brokerii sustin ca nu este firesc ca investitorii sa crediteze statul. In plus, reprezentantii BVB au afirmat, in comunicatul transmis ieri, ca „o astfel de situatie este de natura sa afecteze grav perceptia investitorilor in regimul fiscal romanesc si increderea in piata de capital”.
Persoanele fizice care au obtinut castiguri din tranzactionarea actiunilor, dar nu depun declaratia pana la finele acestei zile vor fi amendate cu sume de pana la 100 de lei. Daca e platita, sanctiunea e de 5 lei. Trebuie sa depuna declaratii persoanele fizice care au realizat anul trecut castiguri din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare detinute mai putin de 365 de zile.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: