"Buna dimineata, gospodari!"

Antena Satelor, singurul post exclusiv pentru mediul rural din Europa, aduna zilnic aproape un milion de ascultatori din toata tara.

Ce poate sa-l uneasca pe nea Grigore din Botoroaga, judetul Teleorman, cu nea Mihai din Halta Dodesti, Vaslui? Cum poate nasicu’ din Videle sa trimita un cantec popular de-al lui Nicolae Bot Gros, cu dedicatie pentru cumnatica de peste deal? De unde poti sa cumperi o vaca sau un porc? Unde afli ultimele stiri si noutati despre practicile agricole legiuite de Uniunea Europeana? Raspunsul la toate aceste intrebari este Antena Satelor, singurul post de radio din Europa care se adreseaza exclusiv mediului rural.

De dimineata, un milion de ascultatori din toata tara stau cu urechea la frecventa 153 kHz, pe unde lungi, si fie ca trebaluiesc prin casa sau pe-afara, la vite, nu vor inchide radioul decat seara, la ora 10.00, cand se incheie emisia. Paradoxal este faptul ca prima emisiune a zilei, de stiri si informatii, care incepe la ora 6.00 dimineata, se adreseaza cu celebrul de acum „Buna dimineata, gospodari!” nu doar taranilor: 64.000 de ascultatori ai postului sunt bucuresteni.

Si-a dublat audienta E ciudat cum din inima Capitalei se reconfigureaza viata de la tara. Pentru ca Radio Antena Satelor are sediul in Bucuresti, fiind unul dintre posturile care apartin Radiodifuziunii Romane.

Si totusi, sutele de scrisori care sosesc la redactie in fiecare zi, sutele de interventii in direct pentru dedicatii, urarile calduroase pe care le primeste postul de la ascultatori arata ca cei 20 de redactori bucuresteni reusesc cu varf si indesat sa reconstruiasca satul bunicilor. Infiintat pe 21 decembrie 1991, Radio Antena Satelor a emis doar trei ore pe zi pana in 2003 si doar in judetele Arges si Dambovita, precum si in Bucuresti, dar apoi s-a revansat fata de ascultatorii sai.

„In 2004 am primit alte frecvente si am inceput sa emitem in toata tara, de dimineata pana seara”, spune Gheorghe Ghelmez, redactorul-sef al postului. Si ascultatorii s-au aratat multumiti: este singurul radio din Romania care si-a dublat audienta in ultimii doi ani si care si-o mareste in fiecare luna. Cu un milion de ascultatori pe zi, Antena Satelor este al saselea cel mai ascultat post din tara.

Ziua ascultatorului incepe cu „Tatal nostru”

Dimineata incepe crestineste, cu rugaciunea „Tatal nostru” si cu vorbele de duh ale unui preot. Urmeaza bursa agricola, informatii agrometeorologice, jurnalul de stiri preluat de la Radio Romania Actualitati, transmisii ale reporterilor si ale corespondentilor din tara ai postului, pe urma emisiunea de dedicatii de la ora 9.00 si apoi o zi intreaga de muzica populara, reportaje si stiri. Ca jingle permanent se aude un „Antena Satelor. Glasul pamantului romanesc rasuna acum in toata tara”.

„Incercam sa-i dam o tenta de sezatoare, pentru ca ascultatorul nostru are o medie de varsta de 54 de ani, este conservator si ii plac lucrurile mai asezate”, precizeaza Gheorghe Ghelmez. Printre ascultatori se numara bunici harnice si indarjite de munca pamantului, neveste ce invartesc imbujorate mamaliga pe plita, mame ale caror copii au plecat cu noile familii la oras, barbati vrednici care tanjesc discret dupa nepoti, dar si oameni bolnavi sau cu handicap, a caror singura bucurie pe lume a mai ramas acest radio care le tine companie.

Mesaj la radio: „Nu mai veni azi la vale, ca nu mai cosim!”

Uneori, sau poate de cele mai multe ori, postul isi depaseste atributiile. Sunt nenumarate situatiile in care Antena Satelor a inlesnit prietenii, a legat doi oameni care nu se cunosteau, aflati la sute de kilometri distanta. „Avem ascultatori care ne suna si spun: mi-a placut cum a vorbit cutare, de mai devreme. Vreau numarul lui, sa vorbesc cu el. Si apoi ii auzim la urmatoarea emisiune de dedicatii ca-si transmit mesaje reciproc. Deja s-au vizitat si s-au imprietenit”, spune Adriana Olteanu, realizatoarea emisiunii „Buna dimineata, gospodari!”.

Adriana povesteste ca satenii isi transmit uneori mesaje unul altuia pe calea undelor. „Suna, de exemplu, nea Gheorghe, din Vascauti, si-i spune cumnatului, din acelasi sat: „Nu mai veni azi la vale, ca nu mai iesim la cosit!”.” Ascultandu-i toata ziua, oamenii ii iau pe redactorii postului ca fiind de-ai lor. „Cand fac o dedicatie pentru cineva drag, nu ne uita pe noi niciodata. Daca sunt eu la pupitru, transmit urari si pentru colega mea, Amalia Velea, care vine a  doua zi.”

Adriana considera ca Antena Satelor face mai mult decat alte posturi, pentru ca sta de vorba cu oamenii. „Sunt lucruri mici, ca un mesaj sau o melodie, care conteaza foarte mult pentru ei. Sunt oameni singuri, si pe multi ii leaga suferinta.”

ASCULTATOR DE BUCURESTI

Jeep „blocat” pe frecventa „populara”

Prosper om de afaceri, stabilit in Capitala din anii ‘70, Ion Boboc este un fidel ascultator al postului Antena Satelor. Desi nu se incadreaza in profilul tipului de ascultator, el  nu-si incepe ziua fara aceasta frecventa.

„Cand ma urc in masina sa plec la depozit si aud „Tatal nostru” la inceputul emisiunii, parca  imi creste inima. Stiu sigur ca voi avea o zi buna”, spune barbatul imbracat la costum, in jeepul sau 4x4, setat pe 603 AM, frecventa Bucurestiului. De fapt, toate masinile firmei sunt setate aici si toti angajatii, vor nu vor, o asculta. Ion Boboc s-a nascut in satul Bragadiru de Zimnicea. Cantecele pe care le asculta la gura sobei in copilarie, datinile si traditiile de sarbatori din comuna, pe toate le aude la radio si asta il binedispune. „E singurul post cu muzica adevarata, traditionala. Nu porcarii, manele. E muzica pe care n-o mai gasesti altundeva”, spune afaceristul.

De fapt, pasiunea aceasta ascunde un gust fin pentru muzica si dansul popular, care nu-i sunt deloc straine. „Am facut parte din Ansamblul „Hora Bucurestiului”, din sectorul 3. Mergeam in turnee in tara si in strainatate”. De asemenea, el a fost coregraful propriului sau ansamblu, care se numea „Garofita”.

Baiatul lui il mosteneste: merge in turnee cu ansamblul liceului si, nu de mult, le-a insuflat unor colegi muzica populara. „Veneau in vizita si el le punea CD-uri cu sarbe, hore, interpreti. Intr-o zi, i-au spus colegii: „Da’ stii ca e misto muzica asta populara?”„.

PREMII PE MASURA

Concursuri pe vaci gestante

Radio Antena Satelor se intalneste de multe ori cu publicul sau. La festivaluri pe care le organizeaza intr-un sat, cu voie buna si, neaparat, cu muzica populara si interpreti care vin din Capitala sa cante si sa joace pe scena caminelor culturale. „Vine de fiecare data tot satul, negresit”, rade Valentin Marin, realizator coordonator al postului.

Valentin povesteste ca la ultimul concurs pe care l-au organizat in sat, ocupantul locului I si-a dus premiul direct in grajd: castigase o vaca gestanta. Dupa un an de la aceasta intamplare, redactorul-sef s-a pomenit la usa biroului sau din Bucuresti cu fericitul castigator: venise sa anunte ca s-a crucit tot satul cand vaca a fatat doi vitei in loc de unul. Mai sunt si alte premii adaptate la concurenti: ba o trusa veterinara, ba un saculet cu seminte si ingrasaminte, o sanie, ba chiar si porci.

„De Craciun, am facut cadou trei porci, de 150 de kilograme fiecare. Eram in judetul Dambovita, intr-un sat”, isi aminteste Gheorghe Ghelmez. Batrana care a castigat unul dintre porci nici nu avea loc in cotet pentru asa o bucurie de animal. L-a suit totusi in caruta si a plecat cu porc cu tot, in toiul festivalului.

PUBLICITATE „Vand un berbecut si baloti de paie”

Emisiunea „Targ si muzica” imbina dedicatii muzicale cu anunturi de vanzare-cumparare. Sub sloganul „Pentru vanzari banoase si cumparaturi avantajoase”, programul strange sute de scrisori cu anunturi din toate satele, marcate sau nu pe harta. Spre exemplu, in comuna Gura Sutii, un roman are la vanzare un berbecut, in comuna Radovan, din Calarasi, un altul vinde 200 de baloti de paie, la Strehaia un cioban da 100 de oi, nea Ghita ii asteapta la Urlui pe cei interesati de-un cazan de tuica.

Fara vorba multa, nea Visan din Urlati are la oferta: iepuri de casa, porumbei voiajori si, ceea ce lipsea in mod evident, un aparat de sudura. O alta emisiune de succes este „Un cantec pentru cei dragi”, cu dedicatii muzicale dintre cele mai diverse. Intr-o zi, a intervenit in eter un ascultator din Hartoapele, judetul Teleorman: „As vrea sa dedic o melodie pentru cuscrul meu, zis „Ciolanul din Hartoape”, pentru nora Gabi si ginerele Florin”. Si Gica i-a trimis un cantec nasului de cununie, aflat la Pomarla, Botosani, si a subliniat „cu mare afectiune pentru socru-meu, care pe 25 face o varsta”, dar n-a precizat care.

Ne puteți urmări și pe Google News