Partidul edilului-şef al Sofiei este favorit la alegerile legislative de duminică, după ce socialiştii au dezamăgit crunt populaţia.
Peste trei sferturi dintre bulgari vor ca guvernul dominat de socialişti să fie înlăturat în alegerile legislative de duminică, într-un context economic nefavorabil, acutizat de plecarea în masă a investitorilor străini. Potrivit unor sondaje recente, efectuate de institutul Sova Harris şi citate de cotidianul de limbă engleză „Sofia Echo”, favorit în cursa electorală este partidul Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), formaţiunea primarului capitalei bulgare, Boiko Borisov, creditat cu 33,7 la sută din intenţiile de vot.
Coaliţia pentru Bulgaria, alianţa de guvernământ construită în jurul Partidului Socialist al premierului Serghei Stanişev, ar obţine 24,6 la sută din sufragii. Formaţiunea minorităţii turce, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MRF), ocupă locul al treilea, cu 12 la sută din preferinţele electoratului, urmată de partidul ultranaţionalist Ataka, creditat cu 9,2 la sută din voturi. Prea puţine investiţii străine
Populaţia îi reproşează executivului că nu a fost pregătit pentru criza economică şi că statul balcanic a fost cu atât mai vulnerabil cu cât autorităţile de la Sofia nu au ştiut să profite de creşterea economică avută în ultimii ani pentru a dezvolta infrastructura şi a stârpi corupţia, scrie Reuters. Investiţiile străine s-au înjumătăţit până la 995 de milioane de euro în primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2008. Analiştii apreciază un cuantum total al investiţiilor de numai 3,5 miliarde de euro până la finalul lui 2009.
Deşi Bulgaria nu a fost lovită de criză la fel de crunt ca Ungaria sau Letonia, consecinţele se resimt destul de acut: 5.000 de persoane îşi pierd slujba în fiecare lună, şomajul ajungând la 7 la sută şi riscând să atingă pragul de 10 procente, după prognozele specialiştilor. Deficitul bugetar rămâne unul dintre cele mai ridicate din UE - 22 la sută din PIB. Analiştii apreciază că viitorul guvern va fi nevoit să demareze negocieri cu FMI pentru un împrumut consistent, aşa cum a procedat, printre alte state est-europene, şi România.
Companiile turce şi elene care activau în industria textilă şi-au închis porţile, îndreptându-se spre Moldova şi Ucraina, dezvoltatorii imobiliari spanioli şi britanici şi-au suspendat proiectele, în timp ce uzinele siderurgice şi chimice cu acţionariat străin şi-au redus producţia. În aceste condiţii, o treime dintre cei 150.000 de bulgari care lucrează în industria textilă sunt în pericol să rămână fără loc de muncă. Speranţe din China Economiştii susţin că o infuzie de capital nou ar putea veni din China, cea de-a treia economie a lumii, dornică să-şi diversifice baza investiţională, sau din unele state arabe. Producătorul chinez de autoturisme Great Wall a început, luna trecută, lucrările de construcţie la un centru de producţie, în timp ce alţi investitori vizează sectorul energetic. Un fond de investiţii din Oman a achiziţionat recent acţiuni la Banca Comercială Bulgară, iar emirul din Qatar a vizitat ţara de două ori anul acesta pentru a prospecta piaţa.
Dar Bulgaria trebuie să ofere, mai întâi de toate, promisiuni realiste de îm bu nă tăţire a infrastructurii sale şi să aibă rezultate concrete în combaterea corup ţiei şi a crimei organizate pentru a restabili încrederea Bruxelles- ului şi a atrage înapoi investitorii, subliniază analiştii.