"Personalităţile care au scris istorie pe scena muzicală clasică timişoreană vor avea o alee ultra centrală şi devin reper cultural, direct în stradă", explică omul de afaceri Emil Cristescu, preşedintele Asociaţiei Pro Philharmonia, ONG-ul care a avut iniţiativa.
Fiecare stea e încastrată într-o placă de marmură neagră şi cuprinde numele artistului, perioada în care acesta a trăit, semnătura lui şi, succint, legătura cu Timişoara. De exemplu, pe steaua dedicată celebrului George Enescu este notat, cu litere de bronz, "a concertat în Timişoara 1920".
Potrivit regulamentului Pro Philarmonia, fiecare preşedinte, ales anual, va monta, pe cheltuială proprie, două "stele". Artiştii sunt aleşi din cartea de onoare a Filarmonicii, care menţionează marii muzicieni ce au avut legătură cu Timişoara. Astfel, între "stelele" viitoare se vor regăsi nu numai români, ci şi alţi muzicieni celebri, precum Johannes Brahms, Franz Liszt sau Johann Strauss.
George Enescu şi Bela Bartok
Alegerea lui Bartok şi Enescu, spun iniţiatorii proiectului, a fost destul simplă: primul e celebru şi s-a născut la Sânnicolau Mare, al doilea e cel mai celebru muzician român. Se mai ştie că pe lângă faptul că s-au născut în acelaşi an şi am murit, ambii în exil, au fost prieteni, au corespondat, după ce, pe o scenă din Bucureşti, au cântat împreună: Bartok în calitate de pianist, Enescu, dirijor.
Circulă chiar o poveste despre legătura şi afinităţile muzicale dintre cei doi muzicieni care s-au inspirat deseori din folclor. Se spune că Bartok i-a dat lui Enescu o partitură cu o sonată a sa, iar acesta a răsfoit lucrarea pe tren, de la Braşov la Bucureşti, după care, în Capitală, a cântat-o perfect, în aceeaşi zi, fără să aibă nevoie să se uite peste note, pentru că o memorase.
Music Mile, la Viena
Aşa-numita Music Mile din Viena este, de fapt, un „bulevard al celebrităţilor", inspirat de cel de la Los Angeles. A fost creată la aniversarea de 200 de ani a Theather an der Wien, unde a avut loc premiera operei „Fidelio" de Beethoven.
Music Mile ţine de la Naschmarkt până la Catedrala Sfântul Ştefan şi este dedicată tuturor genurilor muzicale. Stelele de aici aparţin unor muzicieni al căror nume este legat, în vreun fel, de capitala Austriei. Este vorba, printre alţii, de Mozart, Haydn, Liszt, Wagner, Verdi, Strauss, Mahler, ba chiar şi de Bela Bartok. În total, pe bulevardul vienez al celebrităţilor sunt peste 80 de stele.
Tot în Viena mai există Strasse der Sieger, strada campionilor, care începe în zona Mariahilfestrasse. Pe aceasta se găsesc Arnold Schwartzenegger, Thomas Muster, Niki Lauda, Gerhard Berger, printre mari actori şi sportivi d e origine austriacă. Inclusiv Nadia Comăneci este reprezentată aici