Evenimentul Zilei > Actualitate > Bucureştenii vor plăti tragedia de la Maternitatea Giuleşti
Bucureştenii vor plăti tragedia de la Maternitatea Giuleşti

Bucureştenii vor plăti tragedia de la Maternitatea Giuleşti

Parchetul General a început urmărirea penală faţă de maternitate. Daunele cerute vor fi plătite de primărie.

Parchetul instanţei supreme a dispus ieri începerea urmăririi penale faţă de Maternitatea Giuleşti. Anchetatorii au constatat că au fost încălcate normele de securitate în muncă, de securitate a sistemelor electrice şi de gestionare a resurselor umane.

Sancţiunea maximă care poate fi dispusă este desfiinţarea instituţiei. Pe de altă parte, spitalul nu avea asigurare de incediu, ci doar una pentru malpraxis (obligatorie conform cerinţelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate) ce acoperă suma de 500.000 de euro.

"Asigurarea de malpraxis acoperă acte medicale de neglijenţă, eroare, omisiune. În acest caz, poate acoperi eventual cheltuielile de înmormântare, însă nu daunele care se vor cere", afirmă reprezentaţi ai firmelor de asigurare care lucrează cu spitalele publice.

De altfel, ieri, procurorii au discutat cu părinţii bebeluşilor morţi sau răniţi în incendiul de pe 16 august. Doi dintre aceştia s-au constituit parte civilă şi urmează să precizeze sumele pe care le solicită ca despăgubiri.

"Primăria va plăti şi va recupera banii de la vinovaţi"

Cel mai probabil daunele cerute vor ajunge să fie plătite de cei care aveau în administrare spitalul, respectiv Primăria Capitalei.

"Primăria va plăti despăgubiri celor care vor merge în instanţă şi vor câştiga, iar după aceea municipalitatea se va întoarce împotriva vi novaţilor pentru a recupera banii", a precizat viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu. Din punctul acestuia de vedere, toate spitalele din subordinea Primăriei Capitalei ar trebui să aibă încheiate asigurări de malpraxis şi de management defectuos, astfel încât în caz de accidente să poată acoperi paguba creată.

Tot ieri, s-a anunţat că din verificările făcute în zece din cele 21 de spitale gestionate de Primăria Capitalei rezultă că deficitul de personal este de 25%, potrivit şefului Administraţiei Spi talelor, Marius Savu.

Noi audieri

În cazul tragediei de la Giuleşti, pe la Parchet au trecut ieri atât fostul şef al Maternităţii Giuleşti, doctorul Bogdan Marinescu, cât şi directorul interimar al spitalului, Victoria Nicolau.

Doctorul Marinescu – suspendat din funcţie până la finalizarea anchetei – a venit la audieri împreună cu avocatul său, Marian Nazat, şi urmează a fi reaudiat, a precizat ieri procurorul-şef Marius Iacob. Printre altele, fostul director le-a prezentat anchetatorilor acte privind repartizarea atribuţiilor angajaţilor.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: