Laburiştii aflaţi la putere, dar şi principalele partide de opoziţie pierd teren în sondaje din cauza implicării în scandalul deconturilor.
Şeful guvernului de la Londra, Gordon Brown, a promis sâmbătă că va lua măsuri împotriva miniştrilor implicaţi în scandalul deconturilor, încercând astfel să restabilească încrederea alegătorilor în clasa politică, transmite France Presse. Într-un articol pentru publicaţia „News of the World”, Brown a afirmat că miniştrii laburişti a căror culpabilitate va fi stabilită vor fi nevoiţi să renunţe la portofolii.
„Vreau să asigur fiecare cetăţean de angajamentul meu de a asana complet sistemul şi să îi spun că, dacă este necesară o decizie disciplinară imediată, o voi lua, indiferent de circumstanţe”, a scris premierul britanic.
„Nici un deputat care va fi prins că încalcă regulile nu va face parte din guvernul meu”, a adăugat el, declarându-se „consternat şi furios” din cauza dezvăluirilor privind abuzurile comise de unii aleşi. „Consternat pentru că oamenii ar trebui să se aştepte, în orice condiţii, la un comportament ireproşabil din partea celor care participă la viaţa publică. Furios pentru că am fost crescut cu convingerea că încrederea, integritatea şi onestitatea sunt cele mai preţioase bunuri”, a adăugat şeful guvernului britanic.
Trei demnitari, suspendaţi temporar din funcţie
Sâmbătă, Partidul Laburist a anunţat suspendarea temporară a deputatului David Chaytor, în aşteptarea încheierii unei anchete. Chaytor a fost suspendat din grupul parlamentar laburist din Camera Comunelor după ce cotidianul „The Daily Telegraph” a dezvăluit că acesta a obţinut din banii contribuabililor 13.000 de lire (14.500 de euro) pentru un credit ipotecar deja achitat.
Aceeaşi sancţiune a fost decisă joi şi în cazul fostului ministru laburist Elliot Morley, care a primit, în circumstanţe similare, peste 16.000 de lire (18.000 de euro). Ca şi Morley, David Chaytor a afirmat că este vorba despre o eroare contabilă. „A fost o greşeală de neiertat în procedurile contabile, pentru care prezint scuze fără rezerve”, a declarat Chaytor, angajându-se să ramburseze întreaga sumă.
Shalik Malik, subsecretar de stat la Ministerul Justiţiei, a fost, vineri, primul membru al guvernului sancţionat. Malik a fost suspendat din funcţie după ce „The Daily Telegraph” a scris că acesta a primit 66.827 de lire (75.000 de euro) pentru o reşedinţă secundară la Londra, plătind o chirie de doar 100 de lire (112 euro) pe săptămână pentru reşedinţa sa principală, aflată în afara capitalei Marii Britanii.
O comisie formată din ofiţeri de poliţie şi avocaţi va analiza acuzaţiile din publicaţia citată pentru a stabili dacă acestea justifică declanşarea unei anchete penale. ESTIMĂRI Alegătorii şi donatorii nu iartă
Laburiştii, conservatorii şi liberaldemocraţii britanici vor pierde procente importante la alegerile europene de luna viitoare din cauza scandalului deconturilor, lucru de care vor profita partidele politice marginale, arată un sondaj ComRes comandat de „The Independent on Sunday”.
- Potrivit studiului citat, doi alegători din cinci au declarat că nu vor vota deloc sau vor susţine un partid mai puţin important la scrutinul de pe 4 iunie.
- În aceste condiţii, laburiştii sunt cotaţi cu doar 17% din intenţiile de vot, la fel ca şi Partidul Independenţei (UKIP), o formaţiune eurosceptică, arată un sondaj BPIX publicat în „Mail on Sunday”.
- Acum două săptămâni, Partidul Laburist apărea în sondajele de opinie cu o cotă de 23%, în timp ce UKIP avea doar 10%.
Din nefericire pentru ei, laburiştii ar putea pierde şi susţinerea principalilor donatori, adică mai multe milioane de lire sterline, a dezvăluit ieri săptămânalul „The Observer”. Jurnaliştii de la publicaţia citată au stat de vorbă cu zece dintre cei mai mari donatori şi doar unul dintre aceştia s-a arătat dispus să acorde în continuare sprijin financiar partidului aflat la guvernare şi deja înglodat în datorii.