Evenimentul Zilei > Actualitate > 27 de morți și peste 2500 de răniți în urma exploziilor din Beirut
27 de morți și peste 2500 de răniți în urma exploziilor din Beirut

27 de morți și peste 2500 de răniți în urma exploziilor din Beirut

Cel puțin 27 de oameni au murit și peste 2500 de oameni sunt răniți, conform ultimelor informații.

UPDATE, 22.30: Sute de oameni au fost spitalizați în capitala libaneză, iar autoritățile se tem că numărul morților este uriaș după exploziile care au zguduit Beirutul.

UPDATE, ora 21: 40: Exploziile violente care au zguduit marţi zona portului din Beirut ar fi putut fi cauzate de materiale explozive confiscate şi stocate într-un depozit de ani de zile, a declarat marţi un responsabil din domeniul securităţii.

„Se pare că a fost un depozit care avea materiale explozive confiscate de ani de zile şi s-ar părea că ar fi vorba de materiale foarte explozive”, a declarat directorul general al Siguranţei generale, Abbas Ibrahim, care s-a deplasat în zonă. „Serviciile în cauză efectuează ancheta în acest caz, vor spune care este natura incidentului”, a adăugat el.

UPDATE: Capitala Libanului a fost  zguduită de două explozii uriașe. Până în prezent sunt cel puțin 10 oameni morți și sute de răniți. Unda de șoc a fost resimțită în mai multe orașe din apropiere.

Aşadar, au fost două explozii majore care au zguduit capitala libaneză Beirut. Prima explozie a lovit portul orașului, iar la câteva minute au apărut rapoarte cu privire la o altă explozie mai devastatoare. Filmările video au surprins clădirile care au fost izbite de unda de șoc aflate la kilometri distanță, în timp ce un nor masiv (video mai jos) ca o ciupercă a ţâşnit spre cer.

Ministerul Sănătății din Liban a cerut ca toate spitalele să se pregătească pentru a primi răniții, reunoscând  că există un număr „foarte mare” de răniți.

Preşedintele libanez, Michel Aoun, a convocat marţi seară o ”reuniune de urgenţă” a Consiliului Suprem de Apărare, după exploziile violente care au zguduit zona portului din Beirut, a anunţat biroul preşedintelui.

La rândul său, premierul Hassan Diab a decretat miercuri zi de doliu naţional pentru victimele exploziei din portul Beirut’.


Ştirea iniţială

Explozia puternică s-a auzit în tot oraşul, provocând panică în capitala libaneză. Ferestre ale unor clădiri din oraş şi de la periferie au fost sparte de forţa deflagraţiei, iar un fum negru s-a ridicat deasupra portului.

O parte dintre dintre răniţi au fost îngropaţi sub moloz, a informat Crucea Roşie a Libanului marţi.

Explozia a provocat daune materiale importante. Nu există informaţii despre eventuale victime.

Potrivit unor surse militare citate de presa libaneză, deflagraţia este rezultatul unui accident, nu a unui atac.

“Potrivit informaţiilor preliminare, explozia din port nu este un atac terorist”, anunţă grupul media Al-Mayadeen, afiliat organizaţiei şiite Hezbollah, notează Agerpres.

Ştire în curs de actualizare