Managerii locali se vor ocupa de banca achizitionata in Republica Moldova.
Patrick Gelin, presedintele si directorul general al BRD, se va ocupa si de Mobiasbanca, aflata pe locul trei in Basarabia, care a fost preluata de Societe Generale, actionarul majoritar al BRD in urma cu o luna.
Pe langa seful BRD, si alti manageri ai bancii romanesti vor primi functii de conducere si supraveghere in institutia preluata. Claudiu Cercel, director in divizia de operatiuni de piata al BRD-Groupe Societe Generale, va deveni membru in consiliul de supraveghere al Mobiasbanca.
Institutia va avea o conducere dupa model corporativ, formata dintr-un consiliu de supraveghere si un comitet director. In raportul financiar al Societe Generale pe 2006 se arata ca Mobiasbanca "va fi administrata in sinergie cu reteaua BRD din Romania".
Este unul dintre putinele cazuri cand manageri romani ajung sa se ocupe de integrarea unor firme achizitionate de multinationale din alte state, fiind o dovada ca francezii sunt multumiti de rezultatele echipei din Romania. Insa la fel de mult conteaza si similitudinile culturale, dar si faptul ca tara noastra este principalul partener economic al Moldovei.
Decalaj Sistemul bancar din Moldova, in urma cu patru-cinci ani Fapul ca Republica Moldova este unul dintre cele mai sarace state din Europa se oglindeste si in evolutia sistemului bancar. Mobiasbanca, institutia achizitionata de Societe Generale, ocupa locul trei pe piata din Basarabia.
Cu toate acestea, francezii n-au platit decat 18,4 milioane de euro pentru pachetul de 70,57% din actiuni, ceea ce inseamna ca intreaga institutie valoreaza putin peste 26 de milioane de euro.
In Romania, potrivit cotatiilor de la Bursa, valoarea Bancii Transilvania, aflata pe locul cinci in topul institutiilor de credit, se ridica la aproape 1,3 miliarde de euro. Diferentele de valoare pot fi explicate de mai multi factori.
In primul rand, piata din Republica Moldova, din punct de vedere al numarului de clienti potentiali, este incomparabil mai mica decat cea din Romania: o populatie de doar 3,5 milioane de persoane, fata de aproape 20 de milioane in Romania. Mai mult de 60% din populatia Basarabiei traieste in mediul rural si, practic, nu are acces la servicii financiare, fata de o treime in Romania.
Insa mai important este decalajul economic. Produsul intern pe locuitor la paritatea puterii de cumparare era anul trecut de trei ori si jumatate mai mic in Basarabia, fata de Romania (2.707 dolari fata de 9.446), potrivit estimarilor Fondului Monetar International.
Inapoierea economica din Basarabia se vede si in structura sistemului bancar. Institutiile internationale n-au intrat inca aici, iar sistemul bancar are doar 15 jucatori, majoritatea autohtoni, cu exceptia filialei BCR.
Prin urmare, si serviciile oferite de banci sunt comparabile cu cele existente in Romania inainte de 2000, cand sistemul a inceput sa se modernizeze si s-a dezvoltat sectorul de retail.
De exemplu, dobanzile la creditele in lei moldovenesti sunt de peste 25% pe an, iar perioadele de rambursare sunt de 2-3 ani in cazul creditelor de consum si de 10 ani la cele pentru locuinte.